poniedziałek, 27 lutego 2012

Sałata z jabłko-limonkowym dresingiem

 
 Wegetariański przysmak
Sałata z jabłko-limonkowym dresingiem

Dobry sos , dresing czy jak to tam nazywamy do sałaty to podstawa . Kiedyś królowała sałata ze śmietaną w 2 wersjach : na słono i na słodkawo . Do śmietany dodawano octu bo cytryn nie było . Trafiała się też sałata polewana gorącymi skwarkami ( w rodzinie Mamy w poznańskim takie coś sie trafiało ) - muszę przyznać , ze nie była to moja ulubiona wersja .
Potem zaczęła sie moda na sosy sałatkowe na bazie oliwy , majonezu , jogurtów .
Teraz każdy robi jak lub.
Ja przyznaje - robię tak jakie składniki akurat w domu mam - oczywiście starając się by sałata mniej-wiecej pasowała do tego co podaje na obiad .
Czas :10 minut

Składniki :

½ główki sałaty
1 jabłko utarte na jarzynowej tarce ( grube oczka )
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
sól
szczypta cukru
pieprz mielony
sok z 1/2 limonki
skórka otarta z cytryny ( ok. 1/2 łyżeczki )
pasek papryki czerwonej do dekoracji


Sałatę umyć , odsączyć , porwać na kawałki . Jabłko obrać , usunąć gniazdo nasienne i utrzeć na tarce jarzynowej- grube oczka . Przygotować dresing z oleju , soku z limonki , szczypty cukru , pieprzu , skórki z cytryny . 

Dodać do dresingu utarte jabłko . 

Wymieszać .
Przed podaniem polewać sałatę - delikatnie zamieszać . Posypać natką pietruszki i dla dekoracji drobinkami czerwonej papryki .

Brak komentarzy: