Wegetariański przysmak
Sałata z jabłko-limonkowym dresingiem
Dobry sos , dresing czy jak to
tam nazywamy do sałaty to podstawa . Kiedyś królowała sałata ze śmietaną w 2
wersjach : na słono i na słodkawo . Do śmietany dodawano octu bo cytryn nie
było . Trafiała się też sałata polewana gorącymi skwarkami ( w rodzinie Mamy w
poznańskim takie coś sie trafiało ) - muszę przyznać , ze nie była to moja
ulubiona wersja .
Potem zaczęła sie moda na sosy
sałatkowe na bazie oliwy , majonezu , jogurtów .
Teraz każdy robi jak lub.
Ja przyznaje - robię tak jakie
składniki akurat w domu mam - oczywiście starając się by sałata mniej-wiecej
pasowała do tego co podaje na obiad .
Czas :10 minut
Składniki :
½ główki sałaty
1 jabłko utarte na jarzynowej
tarce ( grube oczka )
1/4 szklanki oleju z pestek
winogron
3 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
sól
szczypta cukru
pieprz mielony
sok z 1/2 limonki
skórka otarta z cytryny ( ok.
1/2 łyżeczki )
pasek papryki czerwonej do
dekoracji
Sałatę umyć , odsączyć , porwać
na kawałki . Jabłko obrać , usunąć gniazdo nasienne i utrzeć na tarce
jarzynowej- grube oczka . Przygotować dresing z oleju , soku z limonki ,
szczypty cukru , pieprzu , skórki z cytryny .
Dodać do dresingu utarte jabłko .
Wymieszać .
Przed podaniem polewać sałatę -
delikatnie zamieszać . Posypać natką pietruszki i dla dekoracji drobinkami
czerwonej papryki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz