czwartek, 23 lutego 2012

Sardynki ,, do trzech razy sztuka "


I znów sardynka z puszki z dodatkami.
Czas : 10 minut + 30 minut w lodówce
Składniki :
1- 2 puszki sardynek w sosie pomidorowym ( lub w oleju ) ( 4-6 sztuk )
1/2 szklanki pora pokrojonego w pół plasterki
1 duży ogórek kiszony ( jędrny ) pokrojony w pół plasterki
1/2 średniej świeżej papryki czerwonej pokrojonej w cienkie plasterki
1-2 średnie pomidory ( twarde ) pokrojone w kosteczkę
4 łyżki pestek z dyni łuskanych ( zielonych )
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1/4 szklanki przegotowanej wody
cukier do smaku
sos sałatkowy ,,Zioła ogrodowe " Knorra do smaku
pieprz mielony

Zmieszać olej z przecierem , wodą i łyżeczką przyprawy do sałatek. Warzywai pestki dyni  wymieszać i polać olejem z przyprawami.Ułożyc połowę na to położyć wyjęte z puszki sardynki ( wraz z zalewą ) , na wierzch resztę warzyw z sosem. Zostawić na 30 minut w lodówce .

1 komentarz:

Koper pisze...

Bardzo fajnie to wygląda- a, że bardzo lubimy sardynki, muszę pokombinować :)