Pierogi inspirowane kuchnią
chińską .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 ½ szklanki mąki + mąka do
podsypania przy wałkowaniu
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wrzącej wody
sól
3 łyżki oleju
przyprawa do dań chińskich 5
smaków
trawa cytrynowa ( mielona )
pieprz mielony
sos sojowy
20 pełnych łyżeczek mielonego
gotowanego mięsa z kurczaka
1 marchewka
Marchew obrać i utrzeć na tarce
( grube oczka ) i podsmażyć na łyżce oleju. Dołożyć mięso .Smażyć mieszając
.Doprawić sosem sojowym , pieprzem, trawa cytrynową , przyprawą do dań
chińskich .
Mąkę pszenna zmieszać z
ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zaparzyć wrząca wodą . Wyrobić sprężyste
ciasto. Podzielić na 20 części .Przykryć ściereczką . Rozwałkowywać poszczególne
kawałki na okrągłe placuszki .Na środek kłaść farsz .Zbierać ciasto tak by
tworzyły się sakiewki.
Na głębokiej patelnię wlać 2 łyżki oleju. Poruszyć patelnią tak bo
olej natłuścić dno. Ułożyć sakiewki .Nalać na patelnię wody tak by sięgała
prawie zakrywała pierożki, wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do zagotowania
wody i gotować pod przykryciem na małym gazie 2 minuty od zagotowania .
Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać zgodnie z upodobaniem
polane masłem lub z sosem sojowym do maczania lub surówkami doprawionymi trawą cytrynową .
Ja podałam na surówce z tartej
marchewki z tartym ogórkiem i mandarynkami doprawioną słodko pikantnym Sosem
śliwkowym z imbirem ( Plum sauce ), trawą cytrynową i olejem.
1 komentarz:
wyglądają smakowicie
Prześlij komentarz