Ostatnio odgrzebuję stare
przepisy . Wiele lat temu dostałam od Mamy mojej koleżanki wspominała coś o Białym barszczu z fasolą . Zapamiętałam
pomysł .Dziś spróbowałam odtworzyć przepis na wyczucie. Zupa jest pyszna .
Czas :2 godziny
Składniki :
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
¼ pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziemniaki ( średniej
wielkości )
2 białe kiełbasy ( lub 4
cienkie białe )
4 plasterki wędzonego boczku
lub żeberek
1 torebka Barszczu białego Knorra
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 szklanka ugotowanej fasoli
ziarnistej ( ja użyłam fasolki z puszki – w sosie własnym )
majeranek
pieprz mielony
1 cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki pokrojonej natki
pietruszki.
Do garnka włożyć wędzony
boczek, pokrojone ziemniaki, marchew , pietruszkę , seler , por, liście laurowe, ziele angielskie .Gotować 1
godzinę .Dołożyć fasolę , białą kiełbasę
.Zmniejszyć gaz i gotować 30 minut. Na patelni na oleju usmażyć pokrojoną w
piórka cebulę i dodać do garnka . Barszcz biały Knorra rozrobić w zimnej wodzie
i wlać do zupy . Gotować 10 minut. Doprawić majerankiem , pieprzem , śmietanką
. Podawać posypaną zieloną pietruszką .
1 komentarz:
Narobiłaś mi "smaka". Dziś robię na obiad! Pozdrawiam!
Prześlij komentarz