niedziela, 4 marca 2012

Kluski szpinakowo-twarożkowe z sosem ,,trójserowym,,



Szybkie danie bezmięsne , takie trochę w klimacie włoskim .





Czas : 30 minut

Składniki :

20 dag szpinaku mielonego z mrożonki ( rozmrożonego )
10 dag sera białego  Piątnica
1 jajko
½ szklanki mąki ziemniaczanej
mąka pszenna ( wsypałam na oko – następny raz odmierzę dokładnie )
sól
pieprz mielony + pieprz grubo mielony do posypania
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany kremówki 36 %
5 dag utartego sera Chedar
1 serek topiony kremowy Gouda ( kwadracik )- przekrojony na cztery części
½ krążka sera Camembert pokrojony w kostkę
1 utarty ząbek czosnku lub 1 mini kostka czosnkowa Knorra

Nastawić w dużym garnku osoloną wodę na gotowanie klusek . Rozmrożony szpinak, ser biały, jajko , mąkę ziemniaczaną , szczyptę soli wymieszać . Dodawać mąkę pszenną ( zacząć od ½ szklanki ) po woli tak by osiągnąć gęstość ciasta jak na kluski kładzione .
Łyżeczką kłaść na wrzącą wodę kluseczki i gotować do wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową.

W rondelku roztopić masło , wlać śmietankę wrzucić sery .Delikatnie gotować cały czas mieszając aż sery się rozpuszczą . Doprawić czosnkiem ( lub kostką czosnkową ), pieprzem .Podawać kluski z sosem serowym posypany dodatkowo grubo mielonym pieprzem .

Brak komentarzy: