Szybkie danie bezmięsne , takie trochę w klimacie włoskim .
Czas : 30 minut
Składniki :
20 dag szpinaku mielonego z mrożonki ( rozmrożonego )
10 dag sera białego Piątnica
1 jajko
½ szklanki mąki ziemniaczanej
mąka pszenna ( wsypałam na oko – następny raz odmierzę
dokładnie )
sól
pieprz mielony + pieprz grubo mielony do posypania
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany kremówki 36 %
5 dag utartego sera Chedar
1 serek topiony kremowy Gouda ( kwadracik )- przekrojony na
cztery części
½ krążka sera Camembert pokrojony w kostkę
1 utarty ząbek czosnku lub 1 mini kostka czosnkowa Knorra
Nastawić w dużym garnku osoloną wodę na gotowanie klusek .
Rozmrożony szpinak, ser biały, jajko , mąkę ziemniaczaną , szczyptę soli
wymieszać . Dodawać mąkę pszenną ( zacząć od ½ szklanki ) po woli tak by
osiągnąć gęstość ciasta jak na kluski kładzione .
Łyżeczką kłaść na wrzącą wodę kluseczki i gotować do wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową.
W rondelku roztopić masło ,
wlać śmietankę wrzucić sery .Delikatnie gotować cały czas mieszając aż sery się
rozpuszczą . Doprawić czosnkiem ( lub kostką czosnkową ), pieprzem .Podawać
kluski z sosem serowym posypany dodatkowo grubo mielonym pieprzem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz