poniedziałek, 5 marca 2012

Polewka chlebowa Buleńki


Gwoli wyjaśnienia : Buleńka to moja Prababcia ( nazywana tak w dzieciństwie dla odróżnienia od Babci ). Nie mam pojęcia z jakich regionów Polski zupa ta pochodzi i czy to przepis na post , czy ,,Bieda zupka „. Jakoś tak zakorzenił się w domu i od czasu do czasu jest używany . Zupa smaczna pod warunkiem , że dobrze się ją doprawi .





Czas : 30 minut



Składniki :6-8 kromek pszennego chleba ( może być czerstwy )

                   3 cebule

                   1 roztarty ząbek czosnku

                   1 łyżka masła

                   2 łyżki oliwy

                   kminek mielony

                   kminek nie mielony

                   pieprz mielony

                   sól

                   ½ szklanki słodkiej śmietanki

                   4 żółtka

                   8 plastrów białego sera

                   1  litr wywaru warzywnego

                   ½ pęczka usiekanego szczypiorku



Cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto na oliwie . W garnek wrzucić pokrojony chleb, czosnek  i usmażoną cebulę . Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut . Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą , pieprzem , mielonym kminkiem . Dodać masło , śmietankę . Zagotować . Podawać kładąc na  nalaną zupę pokrojony w kostkę biały ser , żółtko , posypując kminkiem  i szczypiorkiem .

W wersji nie postnej można gotować zupę na bulionie wołowym , będzie smaczniejsza .

Brak komentarzy: