W
zasadzie inspiracją do takiej pomidorowej była ryba po grecku . Tak lubię sos
warzywno-pomidorowy z tej potrawy , że mogę pozostawić rybę a wyjadać sos
.Przez pewien czas zmuszona byłam robić rybę po grecku w wersji dietetycznej
tzn. ryba gotowana i warzywa do sosu też gotowane . Pomyślałam sobie , ze to
prawie pomidorowa . A co by było gdyby zrobić postną wersje pomidorówki
używając jako bazy duszonych na oleju warzyw ? A no smakowicie by było .
A ,
ze wzięłam się za zupkę dziś - po prostu dostałam od kuzynki Haneczki piękne
miseczki w prezencie ( rymło mi się ). Miseczki , aż prosiły by podać w nich
pomidorówkę . Dzięki Haniu !
Składniki :
1 duża marchew
plaster
selera ( wielkości połowy marchewki)
1
cebula
kawałek
pora ( biała część - tak połowę cebuli )
8-10
dag koncentratu pomidorowego
pieprz
mielony do smaku
1/4
szklanki oleju z pestek winogron
1
duży pomidor
szczypta
soli
2
łyżeczki przyprawy Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ( Kamis )
2,5
szklanki wody
szczypta
cukru
Obrać
i umyć warzywa . Marchew i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Cebulę i por pokroić i cienkie pół plasterki. W garnku podgrzać olej . Wsypać
warzywa i mieszając smażyć na małym gazie aż zmiękną i zmniejszą objętość o
połowę .
Pomidor
przekroić na ćwiartki i usunąć twardą część od ogonka . Pokroić w kostkę .
Dorzucić do warzyw w garnku . Posypać suszonymi pomidorami.
Smażyć mieszając aż
pomidory puszczą sok i dobrze zmiękną . Zalać wodą . Gotować na małym gazie 45
minut .
Dodać
rozrobiony z odrobiną zupy koncentrat pomidorowy .
Zagotować . Doprawić
pieprzem , cukrem i solą .
Podawać
posypaną zieleniną .
1 komentarz:
smacznie wygląda
Prześlij komentarz