poniedziałek, 19 marca 2012

Pomidorowa na duszonych warzywach


W zasadzie inspiracją do takiej pomidorowej była ryba po grecku . Tak lubię sos warzywno-pomidorowy z tej potrawy , że mogę pozostawić rybę a wyjadać sos .Przez pewien czas zmuszona byłam robić rybę po grecku w wersji dietetycznej tzn. ryba gotowana i warzywa do sosu też gotowane . Pomyślałam sobie , ze to prawie pomidorowa . A co by było gdyby zrobić postną wersje pomidorówki używając jako bazy duszonych na oleju warzyw ? A no smakowicie by było .
A , ze wzięłam się za zupkę dziś - po prostu dostałam od kuzynki Haneczki piękne miseczki w prezencie ( rymło mi się ). Miseczki , aż prosiły by podać w nich pomidorówkę . Dzięki Haniu !





Czas : 1 godzina

Składniki :

1 duża marchew
plaster selera ( wielkości połowy marchewki)
1 cebula
kawałek pora ( biała część - tak połowę cebuli )
8-10 dag koncentratu pomidorowego
pieprz mielony do smaku
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
1 duży pomidor
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ( Kamis )
2,5 szklanki wody
szczypta cukru

Obrać i umyć warzywa . Marchew i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Cebulę i por pokroić i cienkie pół plasterki. W garnku podgrzać olej . Wsypać warzywa i mieszając smażyć na małym gazie aż zmiękną i zmniejszą objętość o połowę .


Pomidor przekroić na ćwiartki i usunąć twardą część od ogonka . Pokroić w kostkę . Dorzucić do warzyw w garnku . Posypać suszonymi pomidorami. 


Smażyć mieszając aż pomidory puszczą sok i dobrze zmiękną . Zalać wodą . Gotować na małym gazie 45 minut .


Dodać rozrobiony z odrobiną zupy koncentrat pomidorowy . 


Zagotować . Doprawić pieprzem , cukrem i solą .


Podawać posypaną zieleniną .

1 komentarz:

Dusia pisze...

smacznie wygląda