sobota, 21 kwietnia 2012

Kartoflanka doprawiona żurkiem


Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami robią chyba wszyscy . A zastanawialiście się jak zmiana ilości składników wpływa na smak zupy ? Czy jak ugotujemy podstawowy skład kartoflanki ( tzn. ziemniaki, warzywa ) z białą kiełbasą a potem doprawimy żurkiem to będzie to jeszcze kartoflanka czy już żurek ? Spróbujcie .






Czas :1 godzina

Składniki :

5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/4 pora
1 cebula
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki barszczu białego w proszku
3 łyżki przyprawy do żurku lub barszczu białego Kotanyi *
2 białe kiełbasy średniej wielkości
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
natka pietruszki do dekoracji
pieprz mielony do smaku
5 szklanek wody

Warzywa obrać , umyć . Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i por  w pół plasterki, cebulę w ,,piórka", pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ).

Do garnka wrzucić wszystkie warzywa . Zalać wodą lekko posolić . Gotować 30 minut na małym gazie . 

Dołożyć białą kiełbasę i dalej gotować 20 minut. Wyjąć kiełbaski i pokroić w plasterki lub pół plasterki. 



Doprawić zupę rozprowadzonymi w zimnej wodzie 2 łyżkami żurku ( kupny w proszku )

 lub domowym zakwasem .Dodać przyprawę do żurku i barszczu białego i pieprz do smaku .

Podawać posypaną natką pietruszki .
* zamiennie 2 łyżki majeranku, 1 łyżka oregano, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, przyprawa do zup ( Jarzynka, Vegeta, Kucharek ,Knorr - co kto używa) do smaku.
** zupa jest zdecydowanie łagodniejsza od żurku - taka kartoflanka lekko kwaskowata z nutą czosnku i  ziół .
*** wychodzi z tego 3 duże porcje

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

O matko, obśliniłam monitor tak apetycznie wygląda, no a po za tym uwielbiam i żurek i kartoflankę, więc na pewno sprobuję ;) Alexandra