Żurek
z białą kiełbasą i ziemniakami robią chyba wszyscy . A zastanawialiście się jak
zmiana ilości składników wpływa na smak zupy ? Czy jak ugotujemy podstawowy
skład kartoflanki ( tzn. ziemniaki, warzywa ) z białą kiełbasą a potem
doprawimy żurkiem to będzie to jeszcze kartoflanka czy już żurek ? Spróbujcie .
Składniki :
5 ziemniaków
2
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera
1/4
pora
1
cebula
3
łyżki oleju z pestek winogron
2
łyżki barszczu białego w proszku
3
łyżki przyprawy do żurku lub barszczu białego Kotanyi *
2
białe kiełbasy średniej wielkości
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
natka
pietruszki do dekoracji
pieprz
mielony do smaku
5
szklanek wody
Warzywa
obrać , umyć . Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i por w pół plasterki, cebulę w ,,piórka",
pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ).
Do garnka wrzucić
wszystkie warzywa . Zalać wodą lekko posolić . Gotować 30 minut na małym gazie
.
Dołożyć białą kiełbasę i dalej gotować 20 minut. Wyjąć kiełbaski i pokroić w
plasterki lub pół plasterki.
Doprawić zupę rozprowadzonymi w zimnej wodzie 2
łyżkami żurku ( kupny w proszku )
lub domowym zakwasem .Dodać przyprawę do
żurku i barszczu białego i pieprz do smaku .
Podawać
posypaną natką pietruszki .
*
zamiennie 2 łyżki majeranku, 1 łyżka oregano, 1/2 łyżeczki granulowanego
czosnku, przyprawa do zup ( Jarzynka, Vegeta, Kucharek ,Knorr - co kto używa)
do smaku.
**
zupa jest zdecydowanie łagodniejsza od żurku - taka kartoflanka lekko
kwaskowata z nutą czosnku i ziół .
***
wychodzi z tego 3 duże porcje
1 komentarz:
O matko, obśliniłam monitor tak apetycznie wygląda, no a po za tym uwielbiam i żurek i kartoflankę, więc na pewno sprobuję ;) Alexandra
Prześlij komentarz