piątek, 20 kwietnia 2012

Racuchy z sosem-musem ananasowym


Pulchne- rumiane-pachnące. Można jeść na ciepło i zimno. Robię racuchy w wielu odmianach. Drożdżowe. Na zsiadłym mleku , jogurcie , kefirze. Mieszane. Na słodko i pikantnie. Z owocami i kawiorem ( podobne do blinów ). Mieszam ciasto z dodatkami ( np. racuchy z jabłkami ) lub obkładam tym dodatkami z wierzchu. Lubię też polane miodem, syropem klonowym czy owocowym sosem.
Te są szczególne bo sos zrobiony ze świeżego ananasa nie ma sobie równych.





Czas : 1 godzina
 Składniki :
 1,5 szklanki mąki pszennej
 1,5 szklanki gęstego jogurtu
 1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g - świeżych 4 dag )*
szczypta soli
olej do smażenia
 2 jajka
cukier brązowy
1/3 szklanki ciepłej wody
1 szklanka rozdrobnionego miąższu ananasa
kilka kawałków ananasa do dekoracji
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

 Utrzeć drożdże z 2 łyżeczkami cukru i 1/3 szklanki letniej  wody . Zostawić na 15 minut.


 Mąkę dodać z jogurtem  , jajkami , rozczynem, 3 łyżkami cukru, szczyptą soli.

Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ( jak trzeba do dolać trochę śmietanki lub dosypać mąki).

Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .




Miąższ ananasa zmiksować w malakserze ze śmietanką i cukrem ( ilość trzeba dopasować do własnego smaku i słodkości ananasa ).

Sos-mus schłodzić .Kawałek ananasa pokroić .

Racuchy polewać sosem-musem ananasowym i posypywać kawałkami ananasa .
* Daję suszone drożdże bo zawsze mam pod ręką - ale oczywiście ze świeżymi będą jeszcze lepiej rosły .
** z tej porcji wychodzi mniej więcej 20 średnich racuchów 

Brak komentarzy: