Pulchne- rumiane-pachnące. Można jeść
na ciepło i zimno. Robię racuchy w wielu odmianach. Drożdżowe. Na zsiadłym
mleku , jogurcie , kefirze. Mieszane. Na słodko i pikantnie. Z owocami i
kawiorem ( podobne do blinów ). Mieszam ciasto z dodatkami ( np. racuchy z
jabłkami ) lub obkładam tym dodatkami z wierzchu. Lubię też polane miodem,
syropem klonowym czy owocowym sosem.
Te są szczególne bo sos zrobiony ze
świeżego ananasa nie ma sobie równych.
Czas : 1 godzina
Składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki gęstego jogurtu
1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g -
świeżych 4 dag )*
szczypta soli
olej do smażenia
2 jajka
cukier brązowy
1/3 szklanki ciepłej wody
1 szklanka rozdrobnionego miąższu
ananasa
kilka kawałków ananasa do dekoracji
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Utrzeć drożdże z 2 łyżeczkami cukru i 1/3
szklanki letniej wody . Zostawić na 15
minut.
Mąkę dodać z jogurtem , jajkami , rozczynem, 3 łyżkami cukru,
szczyptą soli.
Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej
śmietany ( jak trzeba do dolać trochę śmietanki lub dosypać mąki).
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący
kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .
Miąższ ananasa zmiksować w malakserze
ze śmietanką i cukrem ( ilość trzeba dopasować do własnego smaku i słodkości
ananasa ).
Sos-mus schłodzić .Kawałek ananasa pokroić .
Racuchy polewać sosem-musem
ananasowym i posypywać kawałkami ananasa .
* Daję suszone drożdże bo zawsze mam
pod ręką - ale oczywiście ze świeżymi będą jeszcze lepiej rosły .
** z tej porcji wychodzi mniej więcej
20 średnich racuchów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz