poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Mini pierożki mięsne z czerwonym sosem


Zawsze lubiłam lepić pierogi .I to nie zależnie od tego z czym ,. na ile osób , w jakiej ilości . Jakoś tak mam , ze po prostu zaczynam i zaczynam bujać w obłokach bo przecież skupiać sie na tym specjalnie nie trzeba .Mechaniczna czynność . Więcej zachodu wymaga określenie jak to co akurat jest w domu przerobić na pierogi (bo tak sie jakoś dziwnie składa , ze pierogów raczej nie planuję - to znaczy odkładam mięso z zupy do zamrażarki na potem na pierogi , ale kiedy to potem będzie to nigdy nie wiem ) .
Teraz kiedy gotuję na 2 osoby zrobienie pierogów to luz-blues . A że mamy ostatnio ochotę na ostre smaczki wyszło , ze dziś będą pierożki z mięsem i pikantnym sosem .







Czas : 30 minut
Składniki :
1 szklanka gotowanego mięsa z kurczaka ( bez skóry , kości i chrząstek )
1 szklanka mąki + do podsypywania
1/2 szklanki wrzącej wody
sól
majeranek
pieprz mielony
5 łyżek oleju z pestek winogron
szczypta kurkumy ( opcjonalnie )
1/8 marynowanej papryki
1/4 pomidora
2 cebulki dymki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 roztarty ząbek czosnku ( lub szczypta granulowanego )
szczypta papryki mielonej słodkiej
szczypta cukru
1/2 szklanki wody
natka pietruszki do dekoracji
Ponieważ pierożki gotują się dosłownie moment od wypłynięcia zaczynamy od zrobienia sosu . Trzeba pokroić dymki , pomidora , paprykę . Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli ( lub rozkruszyć np. mini kostkę czosnkową ) . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju . Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć  mieszając , aż cebula się zeszkli a reszta warzyw zmięknie . Dodać koncentrat . Podlać wodą . Dusić aż sos zgęstnieje . Doprawić do smaku czosnkiem , mieloną papryką , mielonym pieprzem , szczyptą cukru .


Nastawić wodę na pierogi - osolić ją i dodać 1 łyżkę oleju .
Zmielić mięso w maszynce lub Rozdrabniaczu . Doprawić farsz do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem .
Mąkę zalać wrzącą wodą , lekko osolić , dodać kurkumę i łyżkę oleju . Wymieszać i wyrobić ciasto ( ostrożnie bo początkowo parzy ) .
Rozwałkować podsypując mąką na cienkie płaty . Wycinać małe kółeczka ( kieliszkiem do jajek na miękko ) .


Na każde kółko nakładać po odrobinie farszu i zlepiać pierożek * ( jak zwykłe pierogi ) . Układać na omączonej tacy .
Podgrzać sos .
Wrzucać na wrzątek w 2 partiach . Wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio po wypłynięciu .


Podawać z porcją sosu udekorowane natką pietruszki .
* z tej porcji wychodzi ok. 60 sztuk malutkich pierożków  co starcza na 4  małe porcje 

Brak komentarzy: