Zawsze lubiłam lepić pierogi .I to
nie zależnie od tego z czym ,. na ile osób , w jakiej ilości . Jakoś tak mam ,
ze po prostu zaczynam i zaczynam bujać w obłokach bo przecież skupiać sie na
tym specjalnie nie trzeba .Mechaniczna czynność . Więcej zachodu wymaga
określenie jak to co akurat jest w domu przerobić na pierogi (bo tak sie jakoś
dziwnie składa , ze pierogów raczej nie planuję - to znaczy odkładam mięso z
zupy do zamrażarki na potem na pierogi , ale kiedy to potem będzie to nigdy nie
wiem ) .
Teraz kiedy gotuję na 2 osoby
zrobienie pierogów to luz-blues . A że mamy ostatnio ochotę na ostre smaczki
wyszło , ze dziś będą pierożki z mięsem i pikantnym sosem .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 szklanka gotowanego mięsa z
kurczaka ( bez skóry , kości i chrząstek )
1 szklanka mąki + do podsypywania
1/2 szklanki wrzącej wody
sól
majeranek
pieprz mielony
5 łyżek oleju z pestek winogron
szczypta kurkumy ( opcjonalnie )
1/8 marynowanej papryki
1/4 pomidora
2 cebulki dymki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 roztarty ząbek czosnku ( lub
szczypta granulowanego )
szczypta papryki mielonej słodkiej
szczypta cukru
1/2 szklanki wody
natka pietruszki do dekoracji
Ponieważ pierożki gotują się
dosłownie moment od wypłynięcia zaczynamy od zrobienia sosu . Trzeba pokroić
dymki , pomidora , paprykę . Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli ( lub rozkruszyć
np. mini kostkę czosnkową ) . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju . Wrzucić
pokrojone warzywa i smażyć mieszając ,
aż cebula się zeszkli a reszta warzyw zmięknie . Dodać koncentrat . Podlać wodą
. Dusić aż sos zgęstnieje . Doprawić do smaku czosnkiem , mieloną papryką ,
mielonym pieprzem , szczyptą cukru .
Nastawić wodę na pierogi - osolić ją
i dodać 1 łyżkę oleju .
Zmielić mięso w maszynce lub
Rozdrabniaczu . Doprawić farsz do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem
.
Mąkę zalać wrzącą wodą , lekko osolić
, dodać kurkumę i łyżkę oleju . Wymieszać i wyrobić ciasto ( ostrożnie bo
początkowo parzy ) .
Rozwałkować podsypując mąką na cienkie
płaty . Wycinać małe kółeczka ( kieliszkiem do jajek na miękko ) .
Na każde kółko nakładać po odrobinie
farszu i zlepiać pierożek * ( jak zwykłe pierogi ) . Układać na omączonej tacy
.
Podgrzać sos .
Wrzucać na wrzątek w 2 partiach .
Wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio po wypłynięciu .
Podawać z porcją sosu udekorowane
natką pietruszki .
* z tej porcji wychodzi ok. 60 sztuk
malutkich pierożków co starcza na 4 małe porcje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz