Lubię eksperymentować z marynatami do mięs . Dodaję nowe
składniki , łączę smaki .A mięsa na Wielkanoc piekę tak by były jednocześnie na
zimno , ciepło - na zapas . I jeszcze jedno - sos od pieczenia mięsa
obowiązkowo używam do uduszenia w nim białej kiełbasy uprzednio sparzonej . A
sos od mięsa do którego dodano cebulkę i jabłko jest przepyszny .
Czas :2 godziny + 12 macerowanie
Składniki :
2 łyżki majeranku
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oliwy
3 łyżeczki soli
1 cebula
1 jabłko
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka miodu
1/2 szklanki wody
Mięso umyć i osuszyć .Uformować
w równy kawałek . Przygotować pastę przyprawową mieszając olej z miodem , majerankiem
, papryką , pieprzem , solą .
Natrzeć dokładnie mięso i zostawić zawinięte w lodówce na kilka godzin .
Natrzeć dokładnie mięso i zostawić zawinięte w lodówce na kilka godzin .
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym
. Posypać pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonymi w plasterki obranym jabłkiem.
Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie- podlać wodą .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Nastawić temperaturę na 200 * C .Piec 1,5 godziny od chwili kiedy temperatura
się ustali .
Wyjąć mięso i zostawić by ostygło .
Kroić zależnie od potrzeby w cienkie ( na zimno ) lub grubsze plastry ( na ciepło )
Kroić zależnie od potrzeby w cienkie ( na zimno ) lub grubsze plastry ( na ciepło )
Sos zmiksować - można podlać
śmietanką i podawać do schabu na ciepło .
Mięso można natrzeć , zostawić
w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta
.
* Sos od pieczeni odłożyć i
potem piec w nim białą kiełbasę sparzoną . Jest to najlepszy sposób na nadanie
kiełbasie smaku jaki znam - uduszenie jej po sparzeniu w sosie od pieczonej
wieprzowiny .
1 komentarz:
Fantastyczny przepis! Korzystam po raz kolejny (właśnie zamarynowałam schab na jutrzejszy obiad), a piekę w garnku rzymskim. Dzięki serdeczne :)
Prześlij komentarz