czwartek, 12 kwietnia 2012

Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli


Lubię eksperymentować z marynatami do mięs . Dodaję nowe składniki , łączę smaki .A mięsa na Wielkanoc piekę tak by były jednocześnie na zimno , ciepło - na zapas . I jeszcze jedno - sos od pieczenia mięsa obowiązkowo używam do uduszenia w nim białej kiełbasy uprzednio sparzonej . A sos od mięsa do którego dodano cebulkę i jabłko jest przepyszny .



            
Czas :2 godziny + 12 macerowanie

Składniki :

2 kg schabu bez kości
2 łyżki majeranku
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oliwy
3 łyżeczki soli
1 cebula
1 jabłko
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka miodu
1/2 szklanki wody

Mięso umyć i osuszyć .Uformować w równy kawałek . Przygotować pastę przyprawową mieszając olej z miodem , majerankiem , papryką , pieprzem , solą .
Natrzeć dokładnie mięso i zostawić zawinięte w lodówce na kilka godzin . 
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Posypać pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonymi w plasterki obranym jabłkiem. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie- podlać wodą  .


Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 * C .Piec 1,5 godziny od chwili kiedy temperatura się ustali . 


Wyjąć mięso i zostawić by ostygło . 
Kroić zależnie od potrzeby w cienkie ( na zimno ) lub grubsze plastry ( na ciepło ) 

Sos zmiksować - można podlać śmietanką i podawać do schabu na ciepło .

Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta .

* Sos od pieczeni odłożyć i potem piec w nim białą kiełbasę sparzoną . Jest to najlepszy sposób na nadanie kiełbasie smaku jaki znam - uduszenie jej po sparzeniu w sosie od pieczonej wieprzowiny .

1 komentarz:

Meg pisze...

Fantastyczny przepis! Korzystam po raz kolejny (właśnie zamarynowałam schab na jutrzejszy obiad), a piekę w garnku rzymskim. Dzięki serdeczne :)