Fascynuje
mnie to jak typowo ,,przednówkowe" czy
kryzysowe potrawy wybijają się na światowe hity . Tak było z pizzą czyli
zwykłym plackiem biedoty , shusi - robionym przez biedaków których nie stać
było na gotowanie świeżego ryżu i musieli go konserwować octem ryżowym .
Podobnie chyba było i z panzanella toscana . Żal było wyrzucić suchy chleb więc
skropiono go oliwą i wymieszano z sezonowymi dodatkami . Okazało się , że
pomysł trafił smakowo w 10-tkę . Potrawa
idealna na upały.
Czas
: 10 minut
Składniki:
1
kromka lekko suchego chleba ( ważne by był smaczny - najlepiej taki z prywatnej
piekarni)
1/2
średniego pomidora
1/2
średniego ogórka gruntowego
3
dolne części szczypiorku z cebulką ( lub twardy szczypior i malutka cebula)
4
gałązki natki pietruszki
1/4 szklanki
oleju z pestek winogron ( jak ktoś lubi to może użyć oliwę tłoczoną na zimno)+
olej do zrobienia grzanek
sól
pieprz
mielony
szczypta
cukru
1
ząbek czosnku roztarty z solą na miazgę ( lub mini kostka Czosnek lub czosnek
granulowany)
2
łyżki soku z cytryny
Chleb
pokroić w kostkę . Obsmażyć na rumiano na gorącym oleju. Zdjąć z patelni i
odsączyć na kuchennym ręczniku kuchennym.
Pomidor
pokroić w drobną kostkę. Ogórek bez obierania utrzeć na średnich oczkach tarki
jarzynowej . Szczypior i cebulki drobno pokroić .Natkę pietruszki usiekać .
Wymieszać wszystkie warzywa . Posolić , posypać szczyptą pieprzu i szczyptą
cukru. Zostawić by puściły sok . Olej zmieszać z sokiem z cytrynyi wlać do warzyw.
Doprawić czosnkiem.
Wrzucić
grzanki i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut by chleb zaczął mięknąć.
Podajemy
i jemy bezpośrednio po tych 10 minutach bo potem zrobi się za miękkie
*
podaje składniki na 1 porcję
** w
oryginale używa się suchy chleb pokrojony lub nawet w kromkach - mnie jednak
bardziej pasuje z grzankami
***
można doprawić dodatkowo innymi ziołami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz