Napój
z kuchni tureckiej. Oczywiście wersja domowa tego napoju - czyli jogurt grecki,
a woda polska .Ale nie będę się upierać przy oryginalności produktów - ważny
jest efekt końcowy. Pomysł na zbliżające się upały fantastyczny.
Czas : 5 minut
Składniki:
1/2 szklanki gęstego jogurtu ( w moim
przypadku greckiego)
1 szklanka bardzo zimnej wody
mineralnej gazowanej
szczypta soli
Włożyć do miseczki jogurt. Wlać wodę
. Dodać szczyptę soli i dobrze roztrzepać by składniki sie wymieszały . Przelać
do szklaneczek lub kieliszków .
Natychmiast podawać .
Dekorować ziołami - ja podałam
gałązkę koperku bo to mi pasowało do polskiej wersji ayran'u.
* przygotowywać bezpośrednio przed
podaniem
** w oryginale nie ma wody mineralnej
gazowanej a po prostu zwykła bardzo zimna woda ( najlepiej źródlana )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz