Zdarzyło
Wam się kupić zupełnie nie nadające się do zjedzenia szparagi ? Pewnie tak -
każdemu się takie trafiły .I nic nie pomaga oglądanie ich na straganie . Niby
świeże . niby jędrne - a potem łykowate , że strach. I takie właśnie kupiłyśmy
dziś . Już przy obieraniu wiedziałam że nic z nich nie będzie - nie było sensu
normalnie gotować . Ale nie dałam się :)jednak .Wyciągnęłam szybkowar z kąta szafki i
nastawiłam zupę.
Czas : 30 minut
Składniki:
2
pęczki białych szparagów
4
młode średniej wielkości ziemniaki
sól
szczypta
cukru
1/2
pęczka kopru
sok
z cytryny ok. 1 łyżki
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
2
łyżki mąki
1
łyżka masła
4
szklanki wody
Szparagi
umyć . Obrać za pomocą obieraczki do
warzyw i odciąć zdrewniałe końce .Ułożyć w garnku .Zalać wodą . Dodać szczyptę
soli i cukru . Zakręcić pokrywę szybkowaru .Postawić na dużym gazie i gotować
aż się uszczelni. Zmniejszyć gaz i gotować na małym 15 minut. Zgasić gaz. Otworzyć szybkowar ( u mnie polega to na
zrzuceniu pary przez nacisk na przycisk ). Odcedzić szparagi pozostawiając
wywar na zupę.
W
czasie gdy szparagi sie gotują obrać ziemniaki . Zalać lekko osoloną wodą w
garnku na który można przełożyć pokrywę szybkowarową .Nałożyć pokrywę i gotować
ziemniaki przez 5 minut pod ciśnieniem . Spuścić parę z szybkowaru i odcedzić
ziemniaki.
Ze
szparagów odkroić łebki a resztę pokroić i zmiksować w malakserze . Przetrzeć
przez sito do wywaru z gotowania szparagów.Dodać
pokrojony koper , śmietankę , masło , mąkę rozrobioną z zimną wodą i zagotować
. Doprawić do smaku solą , sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
Podawać
wkładając do każdej miseczki czy talerza plastry ziemniaków i łebki od
szparagów.
* Ja
mam garnki AMC z pokrywą szybkowarową - zakładam ją po prostu na garnki do
których jest przystosowana i już ( u mnie w komplecie są 2 takie ) . Używając
normalnego szybkowaru trzeba po prostu ugotować ziemniaki wcześniej .
**
wywar z takiego gotowania szparagów jest bardziej esencjonalny, a więc i zupka
lepsza- a łykowate szparagi rozgotowują się i dają się przecierać .
*** oczywiście nie trzeba czekać na łykowate szparagi by zrobić taka zupkę
***z tych składników wychodzą 4 porcje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz