Nie zawsze lubiłam sztukamięs . Potem
jakoś polubiłam. Potem zachwyciłam się tą potrawą . Gotowana wołowy sztukamięs
często gościł na naszym stole . Aż kiedyś odkryłam smak identycznie robiony
sztukamięs z wieprzowiny. I to było to.
Zdecydowanie wolę taką gotowaną chudziutką szyneczkę .
Czas : 1,5 godziny
Składniki
:
1 kg
chudego mięsa od szynki wieprzowej
3
duże marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera
1/2
pora
1
cebula
2
goździki
2
liście laurowe
2
ziela angielskie
przyprawa
do zup ( ja daje 1 bulion warzywny )
6
szklanek wody
2
łyżki masła
Zagotować
w garnku wodę z przyprawami . Do
wrzącego wywaru włożyć umyte mięso. Gotować na małym gazie ok 1 godziny.
Dołożyć obrane i umyte warzywa i gotować jeszcze aż mięso
będzie miękkie *.
Wyjąć mięso i warzywa.
Pokroić sztukamięs w plastry a warzywa w słupki.
Masło
rozpuścić i podgrzać do lekkiego zrumienienia w drugim garnku. Podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa , włożyć
mięso i chwilę ogrzewać .
* Mięso
wkładamy do wrzątku by ściąć wierzchnią
warstwę białka i by w trakcie gotowania
nie wypłukiwać z mięsa smaku ( mięso na
wywar gotujemy odwrotnie bo zależy nam wtedy na wywarze ).
Podajemy
sztukamięs obłożony ziemniakami z wody, włoszczyzną z wywaru z musztardą lub
chrzanem jak kto lubi.
Ja
posypuję dodatkowo grubo mielonym pieprzem. Można też podać trochę marynowanego
czerwonego lub zielonego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz