Ciasto-deser
akurat na miarę moich możliwości. Nawet eksperymentuję z nim. Tak mi smakuje
kruszonka na wierzchu , że postanowiłam sprawdzić co będzie jak część tej
kruszonki dam na spód pod owoce . Zaryzykowałam nawet robiąc tą część kakaową.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
3
małe pałki rabarbaru
1
jabłko
1/2
szklanki rodzynek
2
łyżki drobno krojonej skórki kandyzowanej
15
dag zimnego masła
3/4
szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1
szklanki mąki
1/2
szklanki cukru
2
łyżeczki cukru karmel-wanilia ( z Młynka )
1
łyżeczka proszku do pieczenia
3
łyżki bułki tartej
1
łyżka kakao
Do
miski włożyć składniki na kruszonkę : masło ( odłożyć 1 łyżeczkę do wysmarowania formy ) , mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, cukier
karmel-wanilia.
Zagnieść dokładnie . Podzielić na dwie części ( 2/3 i 1/3 masy
). Do mniejszej części dodać kakao i
ugnieść. Obie wstawić na kilkanaście minut zamrażalnika.
Nastawić
piekarnik na 180 * C i niech się grzeje.
Rabarbar
umyć. Obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki. Jabłko obrać - usunąć
gniazdo nasienne i pokroić w kostkę .Wymieszać rabarbar z jabłkiem , rodzynkami
, 3 łyżkami cukru , i bułką tartą ( 2 łyżki ) i zostawić by owoce puściły sok.
Naczynie
do zapiekanek lub małą tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ( 1
łyżka ). Włożyć na spód kakaową część kruszonki, a na nią owoce .
Na wierzch dać białą kruszonkę.
Wstawić
do wygrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Wyjąć
i zostawić do przestudzenia.
1 komentarz:
Wygląda bajecznie pysznie:))Chętnie by zjadła kawałeczek..
Prześlij komentarz