sobota, 26 maja 2012

Rigatoni z serem ,pestkami i czosnkiem


Makaron z białym serem to moje ukochane danie .W wersji podstawowej - makaron, ser, śmietana i skwarki.  Mogła bym go jeść na okrągło .Gotuję go od zawsze - co nie znaczy , że nie eksperymentuję z nim .

Czas : 30 minut

Składniki :
30 dag makaronu
20 dag boczku ( wędzony lub świeży )
25 dag białego sera
1/2 śmietany kwaśnej ( 100 ml )
sól
1 łyżka masła
1/2 szklanki pestek z dyni
grubo mielony pieprz
garść pokrojonej natki pietruszki
2 ząbki czosnku roztarte z solą albo czosnek granulowany lub mini kostka Czosnek

Boczek pokroić w kosteczkę i wytopić na skwarki , dodać masło  . Makaron ugotować w osolonej wodzie ( tym razem nie al dente a tak by był miękki) . Odcedzić .Włożyć makaron ponownie do garnka w którym się gotował. Wlać do niego tłuszcz ze skwarkami .Wsypać pestki ( 2/3 ), czosnek . Wymieszać . Przykryć i zostawić na 5 minut. Dodać śmietanę i pokruszony ser . Ponownie wymieszać i zostawić przykryty na kolejne 5 minut. Podawać makaron posypując natka pietruszki ,  grubo mielonym pieprzem i resztą pestek.
* to są 3 duże porcje

2 komentarze:

White Tablecloth pisze...

Jak to bosko brzmi i wygląda!

Unknown pisze...

Hi hi - a to zwykły makaron rurki z białym serem tylko , że doprawiony czosnkiem i posypany pestkami z dyni . Nabiera ,,egzotycznego" smaczku , a jak by trzeba było kogos poczęstować to brzmi zupełnie inaczej niż makaron z serem :)