Obiad w 15 minut ? Czemu nie . A'la
gulasz ziemniaczany z fasolką i białą kiełbasą - mało , że zrobiony w
szybkowarze to jeszcze z wykorzystaniem pół produktów tzn. fasolki z puszki.
Ale za to pycha i szybko co ma duży plus.
Czas: 15 minut
Składniki:
6 średnich ziemniaków
3 białe kiełbasy ( parzone)
1 puszka fasoli ziarnistej w sosie
własnym ( 40 dag )
1 puszka drobnej fasolki w sosie
pomidorowym ( 40 dag )
kilka listków lubczyku
natka pietruszki
sól
pieprz mielony
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
30 %
cukier do smaku
mielona papryka słodka
1/2 szklanki cebulki prażonej
Ziemniaki obrać , umyć , pokroić w
kostkę. Ułożyć w szybkowarze. Dołożyć pokrojoną w pół plasterki białą kiełbasę
. Zalać 1/2 szklanki wody. Wrzucić lubczyk . Zamknąć szybkowar i gotować od
uszczelnienia 5 minut. Cebulkę zalać odrobiną gorącej wody. Otworzyć szybkowar. Wyjąć lubczyk. Dużą fasolkę
odcedzić z zalewy , drobną zostawić w sosie. Dołożyć obie fasolki, koncentrat i prażoną cebulkę do
garnka z ziemniakami . Dusić 5 minut. Doprawić do smaku majerankiem, cukrem,
pieprzem i solą . Podawać posypany natką pietruszki.
* tego typu potrawy najsmaczniejsze
są gdy się je ugotuje a potem zostawi do ostygnięcia pod przykryciem , a przed
podaniem ponownie podgrzeje
** oczywiście wcale nie trzeba robić
w szybkowarze - gotujemy wtedy ziemniaki normalnie , odcedzamy, dodajemy
kiełbasę , fasolki i cebulkę
2 komentarze:
Uwielbiam fasolkę, więc takie ekspresowe danie na pewno by mi podpasowało
Wreszcie mogę napisać ze spokojnym sumieniem BRAWO!!!
"Fasolka po bretońsku" to wymysł PRL-u, a tu proszę...nowość i to pyszna...:)))
Prześlij komentarz