Taka
uproszczona wersja ryżu którą podaję do ,,chińszczyzny "
Czas
:30 minut
Składniki
:
2
woreczki ryżu parabolicznego ( 2 woreczki )
1/2
paczki ,, warzyw na patelnię "
1
szklanka kiełków ( sojowe , mieszane )
1
szklanka bambusa pokrojonego w ,, zapałkę '
1/2
szklanki łuskanych pestek dyni
1
Bulionetka drobiowa ( lub kostka bulionu drobiowego lub warzywnego )
4
łyżki oleju ( używam z pestek winogron lub słonecznikowy "
Przyprawa
chińska 5 smaków
kurkuma
Sos
chilli Słodko - kwaśny Tao-Tao
sos
śliwkowy
Rozgrzać
w garnku o grubym dnie 2 łyżki oleju i wsypać ryż . Smażyć 3 minuty mieszając .
Wlać 3 szklanki wody ( 600 mll ) i wrzucić Bulionetkę . Dodać szczyptę kurkumy
.Gotować aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
W woku
rozgrzać 2 łyżki oleju i na gorący wrzucić mieszankę warzywną . Smażyć
mieszając az stracą posmak surowizny.Dodać kiełki, bambus i pestki dyni .Wlać
1/2 szklanki wody .Doprawić przyprawą do dań chińskich , Sosem chilli i Sosem
śliwkowym .Dusić aż zgęstnieje .
Wymieszać
ryż z warzywami w woku i chwilę podsmażać .
Podawać
z kurczakiem , rybą , wieprzowiną doprawioną chińskim smaczkiem lub jako
samodzielne danie warzywne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz