niedziela, 20 maja 2012

Ryż z warzywami do ,,chińszczyzny ":


Taka uproszczona wersja ryżu którą podaję do ,,chińszczyzny "



Czas :30 minut

Składniki :

2 woreczki ryżu parabolicznego ( 2 woreczki )
1/2 paczki ,, warzyw na patelnię "
1 szklanka kiełków ( sojowe , mieszane )
1 szklanka bambusa pokrojonego w ,, zapałkę '
1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
1 Bulionetka drobiowa ( lub kostka bulionu drobiowego lub warzywnego )
4 łyżki oleju ( używam z pestek winogron lub słonecznikowy "
Przyprawa chińska 5 smaków
kurkuma
Sos chilli Słodko - kwaśny Tao-Tao
sos śliwkowy

Rozgrzać w garnku o grubym dnie 2 łyżki oleju i wsypać ryż . Smażyć 3 minuty mieszając . Wlać 3 szklanki wody ( 600 mll ) i wrzucić Bulionetkę . Dodać szczyptę kurkumy .Gotować aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i na gorący wrzucić mieszankę warzywną . Smażyć mieszając az stracą posmak surowizny.Dodać kiełki, bambus i pestki dyni .Wlać 1/2 szklanki wody .Doprawić przyprawą do dań chińskich , Sosem chilli i Sosem śliwkowym .Dusić aż zgęstnieje .
Wymieszać ryż z warzywami w woku i chwilę podsmażać .
Podawać z kurczakiem , rybą , wieprzowiną doprawioną chińskim smaczkiem lub jako samodzielne danie warzywne.

Brak komentarzy: