Delikatna
zupa z młodych warzyw - tylko w lecie tak smakuje .
Czas
: 45 minut
Składniki:
2
pałki z kurczaka ( lub inny nie duży kawałek kurczaka )
10
dag żółtej młodej fasolki
1/2
młodej kalarepki ( dużej )
3
nie duże młode ziemniaki ( po pokrojeniu w kostkę ok. szklanki )
2
młode marchewki
3
duże liście sałaty
4
duże rzodkiewki
1/2
długiego ogórka ( potem w sezonie ogórek gruntowy )
kawałek
gałązki maggi ogrodowego
kilka
gałązek natki pietruszki
1/2
szklanki pokrojonego kopru
1/4
szklanki pokrojonego szczypiorku z młodą cebulką
3
szklanki wody
1/2
łyżeczki soli
maggi
w płynie ( lub inna przyprawa do zup jaką kto używa )
1
łyżeczka masła
Obrać i umyć warzywa . Pokroić : ziemniaki w kostkę
, strąki fasolki przekrawać na pół , marchew i ogórek w grubsze plasterki ,
rzodkiewki w ćwiartki , sałatę w paseczki, a kalarepkę w słupki . Włożyć
kawałki kurczaka i warzywa do garnka . Dołożyć liście maggi ( lubczyku ) i
pietruszki . Zalać wodą i posolić 1/2 łyżeczki soli . Dołożyć masło i gotować
40 minut. Jeśli woda za bardzo się wygotowuje to uzupełnić ją gorącą
-przegotowaną wodą z czajnika . Wyjąć kurczaka .Obrać od kości , ze skórek i
chrząstek i dodać do zupy. Usunąć liście maggi i pietruszki. Wsypać 3/4 kopru .
Zamieszać .Gotować 5 minut . Doprawić do smaku .
Podawać
posypaną pozostałym koprem i szczypiorem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz