Składniki
:
2
górne części udek z kurczaka
2
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera
1/3
pora
1
cebula
natka
pietruszki
gałązka
lubczyku ogrodowego
1 kalarepka
maggi
w płynie
sól
do smaku
4
szklanki wody
1/4
szklanki koperku pokrojonego
natka
pietruszki do posypania
Udka
umyć .Obrać i umyć warzywa . Wrzucić do garnka mięso , por , seler , pietruszkę
( korzeń ) , kilka gałązki natki , lubczyk *, pokrojoną w słupki kalarepkę i
pokrojona w ,, kwiatki" marchewkę .
Wlać wodę - lekko osolić . Zagotować na małym gazie .Zmniejszyć gaz i gotować przez 1 godzinę ( ma tylko ,,pyrkać ,, ) .
Wyjąć mięso i nie krojone warzywa .
Doprawić zupę maggi , solą . Wsypać do zupy koper i zamieszać .
Doprawić zupę maggi , solą . Wsypać do zupy koper i zamieszać .
Podawać
posypaną usiekaną natką pietruszki.
Z
wyjętego z wywaru mięsa można zrobić drugi posiłek np. panierowane i smażone ,
a z warzyw sałatkę.
*
gałązki lubczyku, natki pietruszki i por wiążę nicią by łatwiej było je potem
wyjąć .
1 komentarz:
Oj jakie smakowitości:))
Prześlij komentarz