Lubię
dania z cyklu risotto, paella , pilaw . Podejrzewam , że wszystkie mają swoje
korzenie w kuchni arabskiej .Zresztą nie ważne - ważne , że są smaczne ,
praktyczne i robione w jednym garnku. Po za klasycznymi przepisami możemy
fantazjować i wymyślać tysiące swoich wersji zależnie od tego co mamy w domu i
co lubimy. Ważne by był ryż , bulion ( lub wywar ) , przyprawy.
Czas
: 45 minut
Składniki:
2
pałeczki z udek kurczaka*
10
dag ryżu ( wzięłam paraboliczny bo taki miałam)
1
łyżeczka pieprzu cytrynowego**
1
łyżeczka curry
1
łyżeczka kurkumy
2
łyżki masła
2
łyżki oleju z pestek winogron
1
cebula
5-6
suszonych fig
6-8
suszonych moreli
sól
1/2
litra bulionu drobiowego ( może być z kostki )
1/2
szklanki pokrojonej natki pietruszki
Pałeczki
natrzeć mieszanka pieprzu cytrynowego , curry, szczypty soli, 1 łyżki oleju.
Wetrzeć przyprawy dobrze w mięso ( nawet pod skórkę odchylając ją trochę
).Zostawić na 15 minut.
Cebule
pokroić w drobną kostkę .
W
garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na rumiano mięso.
Dołożyć masło. Wsypać cebulę i smażyć mieszając aż się zeszkli. Dodać ryż i
dalej smażyć ( przesuwając kurczaka na boki i obracając ) mieszając ok. 3
minuty. Posypać kurkumą .Dodać pokrojone w paski figi i morele , resztę
marynaty z kurczaka . Zalać bulionem. Zagotować . Zmniejszyć gaz - uchylić
delikatnie pokrywkę i dusić bez mieszania ok. 30 minut . Po tym czasie
przemieszać delikatnie .Rozsunąć ryż i pałki wsadzić pomiędzy niego .
Przykryć
garnek pokrywką i trzymać na małym gazie jeszcze 15 minut. Zdjąć z palnika .
Zawinąć w koc i niech tak postoi godzinę ***.
Przed
podaniem wyjąc pałki , a do ryżu dosypać natkę pietruszki- wymieszać .
* Podaję proporcje na 2 osoby ( małe porcje )
** Jeśli nie macie pieprzu cytrynowego proponuję
wymieszać biały pieprz grubo mielony z odrobiną otartej skórki cytrynowej i
szczyptą kwasku cytrynowego - przyprawa ma być pikantna , o cytrynowym posmaku
i lekko kwaskowata
***Potrawę
można przygotować kilka godzin wcześniej a potem podgrzać stawiając garnek na
parze nad drugim garnkiem z gotującą sie wodą
1 komentarz:
Ale fajnie to wygląda :-)
Prześlij komentarz