wtorek, 12 czerwca 2012

Zupka kalarepkowo-marchewkowa

Staram się nie używać nazwy rosół jarzynowy - bo na 2 górach od udek kurczaka rosołu zrobić się nie da .Można by zgromadzić składniki na porządny wywar  - tylko jak go ugotować w ilości 1/2 litra dla 2 osób .Nie da się . Ale nie jest tak źle - na delikatną zupkę jarzynową zupełnie taki wywar wystarczy





Czas : 1 godzina

Składniki :
2 górne części udek z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/3 pora
1 cebula
natka pietruszki
gałązka lubczyku ogrodowego
1 kalarepka
maggi w płynie
sól do smaku
4 szklanki wody
1/4 szklanki koperku pokrojonego
natka pietruszki do posypania

Udka umyć .Obrać i umyć warzywa . Wrzucić do garnka mięso , por , seler , pietruszkę ( korzeń ) , kilka gałązki natki , lubczyk *, pokrojoną w słupki kalarepkę i pokrojona w ,, kwiatki" marchewkę  . 


Wlać wodę - lekko osolić . Zagotować na małym gazie .Zmniejszyć gaz i gotować  przez 1 godzinę ( ma tylko ,,pyrkać ,, ) . Wyjąć mięso i nie krojone  warzywa  . 


Doprawić  zupę maggi , solą  . Wsypać do zupy koper i zamieszać .
Podawać  posypaną usiekaną natką pietruszki.
Z wyjętego z wywaru mięsa można zrobić drugi posiłek np. panierowane i smażone , a z warzyw sałatkę.
* gałązki lubczyku, natki pietruszki i por wiążę nicią by łatwiej było je potem wyjąć .

1 komentarz:

Takietampichcenie pisze...

Oj jakie smakowitości:))