Doskonałe
danie sezonowe .Lubię wszelkiego rodzaju faszerowane warzywa .
Czas
:1 godzina
Składniki
:
2
bakłażany
25
dag mielonego mięsa drobiowego
1/2
paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
1
cebula
1/2
szklanki pokrojonej natki pietruszki
1
łyżka przecieru pomidorowego
1
Bulionetka drobiowa Knorra
pieprz
mielony
2
łyżki olej
1
jajko
8
łyżek bułki tartej
8
plasterków sera żółtego do tostów
4
płaskie łyżki masła
Bakłażany
naciąć wzdłuż tak by rozciąć na połówki . Delikatnie wybrać ze środka część
miąższu .Lekko posolic i odstawić na 10 minut. Zlać sok który się wydzielił i
wytrzeć bakłażany do sucha. Popieprzyć od środka .
Na
patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto pokrojoną drobno cebulę .Dodać
rozdrobnione mięso i chwilę smażyć . Posypać rozkruszoną mini kostką bazyliową
i czosnkową Knorra . Dodać Bulionetkę drobiową Knorra , przecier pomidorowy.
Makaron
pokruszyć i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 10 minut. Odcedzić .
pokroić i wymieszać z mięsem. Dodać jajko i bułkę tartą . Dobrze wyrobić masę ,
doprawić pieprzem mielonym .
Napełnić
połówki bakłażana farszem.
Ułożyć
w szklanych -żaroodpornych naczyniach ( po 2 połówki lub wszystkie 4 razem w
dużym jak się zmieszczą ).Na wierzchu każdej połówki ułożyć masło.
Wstawić
do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200 * C
i piec przez 45 minut. Położyć na wierzch ser i dopiec by się rozpuścił i zapiekł na złoto .
Podawać
polane masłem od pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz