poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą


Muszę wyjaśnić skąd się wzięły w moich przepisach te tzw. ,, bieda zupki" .W zasadzie z opowiadań Prababci i Babci - trochę ze wspomnień bo też czasem z musu takie w moim dzieciństwie gotowały. Potem idea główna tych zupek obrosła w dodatki i zaczęłam je gotować nie z musu a dla smaku .Najlepsze jest to , że one za każdym razem smakują trochę inaczej bo nie przestrzega się tu ani ilości składników ani nawet tego by koniecznie wszystkie były .





Czas : 1 godzina

Składniki:

4 ziemniaki
kawałek kapusty ( biała , włoska, dół pekińskiej )- wielkości jak w pęczku włoszczyzny
1 duża cebula
kawałek białej części pora
1 ogórek
1 pomidor
2 rzodkiewki
kilka różyczek kalafiora
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości pietruszki
kilka gałązek kopru
kilka gałązek świeżej pietruszki
kilka listków maggi ogrodowego ( lubczyku)
3 łyżki kaszy pęczak
3 łyżki czerwonej soczewicy
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
sól
2,5 szklanki wody
szczypta przyprawy do zup ( ulubiona lub np. suszone zioła i kwiaty jadalne ogrodowe )

Obrać  - umyć warzywa . Pokroić wg upodobania ( ziemniaki , rzodkiewkę  i pomidor w kostkę, ogórek i marchew w ozdobne plasterki, cebulę i kapustę w paseczki, por w pół plasterki, kalafior w rozdrobnione różyczki - seler i pietruszkę utrzeć na dużych oczkach  tarki  jarzynowej - usiekać koper i natkę ).
Wymieszać warzywa - objętościowo powinno być ok. 1,5 litra.


W garnku o objętości 2 litrów rozgrzać olej z masłem. Wrzucić warzywa i smażyć na średnim gazie cały czas mieszając aż jarzyny zmiękną i zmniejszą objętość o połowę.


Zalać wodą . Wsypać kaszę i soczewicę. Dołożyć lubczyk - posypać przyprawami- lekko posolić ( na początek 1/3 łyżeczki) . Wymieszać .


Gotować na małym gazie 45 minut.
Doprawić do smaku.


Podawać posypaną usiekaną zieleniną .Można zaprawić śmietanką albo nawet zagęścić mąką .
Zupa jest bardzo aromatyczna i smakuje jak by ją ugotowano na mięsie.
*     Zasada podstawowa - muszą być ziemniaki , cebula , kapusta, marchew i jakaś zielenina ( pokrzywa, liście rzodkiewki, lebioda, czosnek niedźwiedzi )
**    Rozdrobnione warzywa trzeba dobrze poddusić na oleju
***  Zamiast kaszy można dać zacierkę
**** Pozostałe warzywa dajemy takie jakie mamy - byle ogólna objętość pokrojonych się zgadzała 

1 komentarz:

Kowalska pisze...

Hahaha to zupa w stylu "przegląd tygodnia", nie bieda. Zupa bieda powinna być małoskładnikowa i pyszna