Lubię
używać ten makaron . Kształtne malutkie łezki wyglądają zupełnie jak ryż.
Gotuje sie o połowę krócej - smakuje wyśmienicie . nadaje się i jako dodatek do
zup i drugich dań , do sałatek , deserów .Używam go też zamiennie w farszach do
nadziewanych warzyw . Dziś robiłam pomidory nadziewane delikatnym farszem z
gotowanego kurczaka i ten makaron moim zdaniem doskonale sie do tego nadawał.
Czas
: 45 minut
Składniki:
2
duże pomidory paprykowe *
1
cebula biała ( dałam czosnkową )
1/2
szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka ( ja miałam z udka z zupy )
1/4
szklanki pokrojonego koperku
sól
pieprz
mielony
szczypta
cukru
szczypta
papryki mielonej
3
łyżki oleju z pestek winogron
1/2
szklanki ugotowanego makaronu Orzo **
1/4
czerwonej papryki
maggi
w płynie
1
łyżka masła
zielone
liście pora
Pomidory
umyć - delikatnie ściąć górną część . Wydrążyć miąższ ze środka tak by nie
uszkodzić ścianek pomidorów.
Przygotować
farsz. Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na złoto na oleju. Mięso zmielić
lub rozdrobnić w Malakserze .
Wymieszać
mięso, cebulę , makaron Orzo, koperek. Doprawić do smaku solą , pieprzem i
maggi w płynie.
Napełnić
pomidory farszem .Ułożyć w wyłożonym zielonymi liśćmi pora garnku do gotowania
na parze ( lub w parowarze ).
Wydrążony
z pomidorów miąższ i pokrojoną drobno paprykę zalać w małym garnuszku 1/2
szklanki wody. Dodać masło , łyżkę pokrojonego kopru i szczyptę soli i dusić aż
warzywa się prawie rozpadną - rozdrobnić blenderem ( nie musi być na zupełnie
miałko ) . Doprawić do smaku mielona papryką, pieprzem , cukrem - zagotować.
Zagotować
wodę w dolnym garnku. Postawić nakładkę do gotowania na parze lub górny garnek
i gotować ok. 6-8 minut ( polecam sprawdzanie patyczkiem do szaszłyków - jak
patyczek bez oporu wbija sie w ściankę pomidora to znaczy , że jest gotowe ).
Trzeba pilnować by pomidory nie popękały .
Podajemy
z sosem pomidorowo-paprykowym
*
spokojnie można użyć innej odmiany byle były duże , mięsiste
**
ja wsypuję na osoloną wodę w małym garnuszku 1/4 szklanki suchego makaronu i
gotuję ok. 8 minut- odcedzam i studzę
***
można farsz doprawić przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , samym
czosnkiem , ziołami - wg upodobania- farsz będzie wtedy pikantniejszy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz