Pomysłów na wykorzystanie
gotowanego mięsa drobiowego potrzebuję na ,,metry" . Ostatnie lata ze
względu na dietę Mamy przestawiłam się z gotowaniem zup na kurczaku ( czasem z
dodatkiem wołowiny i sporadycznie na innym mięsie ) .Wyciągam potem tego
gotowanego kurczaka i patrzeć już na niego nie mogę . Propozycja zrobienia
potrawki wywołuje u mnie agresję , obsmażany w panierce - nudy na pudy . Można
zawsze zrobić paszteciki, pasztety , pierogi, galaretki itp. itd. Wolę jednak
nowe pomysły.
Czas : 45 minut
Składniki:
10 dag makaronu ( gruby typu
świderki, rurki )
2 pałeczki z kurczaka - ugotowane z
rosołu ( lub innej zupy )
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
1/2 szklanki rosołu ( może być bulion
drobiowy lub warzywny z kostki )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
5 dag pikantnego sera żółtego (
użyłam Goudy)
1/6 niedużej czerwonej świeżej
papryki
1/3 szklanki pokrojonego drobnego
szczypiorku
natka pietruszki
1 łyżeczka soli
Nastawić osoloną wodę na makaron *
Utrzeć ser na tarce jarzynowej na
dużych oczkach.
W rondelku rozgrzać masło. Wsypać
mąkę - zrobić jasną zasmażkę i rozprowadzić ją chłodnym rosołem i śmietanką .
Zagotować. Wsypać połowę utartego sera i mieszając na bardzo małym gazie
rozpuścić go w sosie. Wyłączyć gaz.
Wsypać makaron do wrzącej wody i
gotować zgodnie z jego grubością ( czas podany na opakowaniu makaronu ).
Usunąć z pałeczek z kurczaka
chrząstki które są na końcówce kości i skórę .
Pokroić drobno paprykę i szczypior.
Odcedzić makaron .Udka umoczyć w
sosie ( odłożyć na bok ). Wymieszać makaron z sosem i przełożyć do naczynia do
zapiekania . Wcisnąć udka w makaron. Posypać zapiekankę z wierzchu resztą sera
, papryką i szczypiorem.
Wstawić zapiekankę do zapieczenia -
na ok. 20-30 minut . Zależnie od urządzenia trzymamy dłużej lub krócej .Ser
ma na wierzchu stopić się i zrumienić.
Wyjąć zapiekankę - posypać natką
pietruszki. Podawać na stół w naczyniu w którym sie zapiekała.
* Jeśli będziemy zapiekać w
piekarniku włączyć piekarnik by rozgrzał się do 200 * C , jeśli w kuchence
mikrofalowej lub piekarniku do zapiekanek to nie trzeba wcześniej tego robić.
1 komentarz:
Świetny pomysł. Idealny na wykorzystanie mięsa z rosołu!
Prześlij komentarz