To
taka sezonowa wersja ,, Rosołu po czesku " czyli mocnego rosołu podawanego
z ziemniakami .Złociste -aromatyczne kurki doskonale wpasowują się w ten smak .
Można nawet wykorzystać mrożone kurki duszone na małej ilości masła .
Czas
: 2 godziny
Składniki
:
1 kurczak
ok. 1-1,2 kg wagi
3
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera wielkości pietruszki
1/2
pora
1
cebula
1
kapelusz suszonego borowika
kilka
liści maggi ogrodowego ( lubczyku)
1
goździk
2
liście laurowe
2
ziela angielskie
4
ziarna czarnego pieprzu
2,5
litra wody
1/2
łyżeczki cukru
sól
maggi
6
średniej wielkości ziemniaków
10
dag kurek ( tak na oko 4 x 8 kurek)
1
łyżka masła
natka
pietruszki
Cebulę,
marchew, por obrać- umyć i opiec na rumiano
na patelni bez tłuszczu .
Włożyć do garnka razem z resztą obranych warzyw
.Dołożyć grzybek i przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ,
goździk, lubczyk ).Mięso pokroić na porcje ( 8 części) i ułożyć w garnku z
warzywami .Zalać wodą - lekko osolić i
doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym gazie przez 2 godziny .
Wyjąć mięso i
warzywa .Rosół przecedzić ( powinno go zostać ok 1 litra ). Doprawić maggi .
W
czasie kiedy rosół się gotuje -oczyścić kurki i wrzucić je na patelnię z
masłem. Smażyć delikatnie mieszając aż odparuje się sok który grzyby puściły ,
a kurki podsmażą się .
Ugotować
również ziemniaki w mundurkach - ostudzić i obrać. Pokroić w grube plastry.
Do
przecedzonego rosołu włożyć kurki i zagotować- gotować 5 minut .
Na
talerzach układać plastry ziemniaków , zalewać gorącym rosołem z grzybami tak
by na każdą porcje przypadało ok.8 kurek - posypać natką pietruszki.
* Aromat smażonych kurek przenika do rosołu - masło na którym smażyliśmy grzyby też jest o aromacie kurek - rozpuszcza się w rosole nadając mu fantastyczny smak.
Z mięsa z rosołu zrobiłam :
2 komentarze:
Ooo! Kurek do rosołu jeszcze nie dodawałam. Muszę spróbować!
UUUUwielbiam rosół z ziemniakami!!!
Prześlij komentarz