wtorek, 25 września 2012

Buraczkowe kluski z dziurką


Kluchy urzekające kolorem . Robiłam już pomarańczowe . Robiłam kopytka w tym kolorze , zacierkę czerwoną . Dawno -dawno temu pisałam o ich robieniu na forum kulinarnym , ale jakoś nigdy nie zebrałam się za to by spisać przepis .




Czas :1 godzina

Składniki :

1 szklanka puree  ziemniaczanego
1 szklanka utartego na drobnej tarce ugotowanego buraczka
mąka pszenna
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól

Wymieszać puree ziemniaczane

z utartymi buraczkami.


Podzielić masę na 4 i usunąć 1 część ( jak przy kopytkach) .Dodać jedną i drugą mąkę i szczyptę soli. 


Wyrobić dokładnie. Formować okrągłe kluseczki . ,,Obowiązkowo" zrobić w środku kluseczki wgniecenie .


Zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluseczki i gotować 2-3 minuty od chwili kiedy wypłyną.



Odcedzić lub wyłowić łyżka cedzakową. 

Podawać jako dodatek do II Dania .Ślicznie wyglądają np. z porcją gotowanego kurczaka w potrawce lub kalafiorem na parze .

Zestawiała bym je z daniem kontrastującym kolorystycznie .
Można też polać je zrumienionym masłem , posypać natka pietruszki i utartym parmezanem , sosem koperkowym .

3 komentarze:

Aldi pisze...

U mnie kolorowe kluchy z dziurką
były dziś na obiad :)))

Elficzna pisze...

ale piękne te kluseczki!

Beata pisze...

Cudne!