Kluchy urzekające kolorem .
Robiłam już pomarańczowe . Robiłam kopytka w tym kolorze , zacierkę czerwoną .
Dawno -dawno temu pisałam o ich robieniu na forum kulinarnym , ale jakoś nigdy
nie zebrałam się za to by spisać przepis .
Czas :1 godzina
Składniki :
1 szklanka puree ziemniaczanego
1 szklanka utartego na drobnej
tarce ugotowanego buraczka
mąka pszenna
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
Wymieszać puree ziemniaczane
z
utartymi buraczkami.
Podzielić masę na 4 i usunąć 1
część ( jak przy kopytkach) .Dodać jedną i drugą mąkę i szczyptę soli.
Wyrobić
dokładnie. Formować okrągłe kluseczki . ,,Obowiązkowo" zrobić w środku
kluseczki wgniecenie .
Zagotować osoloną wodę. Wrzucać
kluseczki i gotować 2-3 minuty od chwili kiedy wypłyną.
Odcedzić lub wyłowić łyżka cedzakową.
Podawać jako dodatek do II
Dania .Ślicznie wyglądają np. z porcją gotowanego kurczaka w potrawce lub
kalafiorem na parze .
Zestawiała bym je z daniem
kontrastującym kolorystycznie .
Można też polać je zrumienionym
masłem , posypać natka pietruszki i utartym parmezanem , sosem koperkowym .
3 komentarze:
U mnie kolorowe kluchy z dziurką
były dziś na obiad :)))
ale piękne te kluseczki!
Cudne!
Prześlij komentarz