Najczęściej robię knedle serowe
. Kiedyś wypróbowałam takie w cieście kopytkowym i jestem zadowolona - są mniej
słodkie co mnie odpowiada . Mogę je jeść z kwaśną śmietaną zupełnie bez cukru.
Dodatkowego smaczku dodaje im szczypta cynamonu.
Czas ;1 godzina
Składniki :
śliwki węgierki ok. 30 dag
1 kg ziemniaków
mąka pszenna ( zwykła)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
cynamon
cukier do smaku
kwaśna śmietana
4 łyżki bułki tartej
1/3 kostki masła
Obrać , umyć i ugotować
ziemniaki. Przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Ułożyć ziemniaki w misce .
Podzielić ciasto na 4części . Wyjąć 1/4
a w to miejsce wsypać mąkę - wyrównać .Dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i
szczyptę soli. Wyrobić ciasto .
Śliwki umyć , usunąć pestki -
posypać w miseczce cynamonem i szczyptą cukru - wymieszać .
Urywać kawałki ciasta . Wkładać
w każdy połówkę śliwki . Oblepiać
dokładnie ciastem .Obtoczyć w mące by się nie kleiły. Ułożyć na posypanej mąka
tacce .
Zagotować osoloną wodę. Wkładać
knedle na 3 raty. Gotować aż wypłyną .
W czasie kiedy się gotują
zrumienić na suchej patelni bułkę tartą. Dodać masło i rozpuścić.
Kluski jak wypłyną wyjmować
łyżka cedzakową i przekładać na
patelnię. Delikatnie obtoczyć w maśle z
bułką tartą .
Podawać z kwaśną śmietaną cukrem* i resztą śliwek pokrojonych .
Zależy jak duże knedle robimy -
powinny wyjść z tego 3 średnie porcje .
6 komentarzy:
uwielbiam knedle ze śliwkami, nie lubię z truskawkami a z serem nie jadłam nigdy.
Ze śliwkami muszą być z cynamonem, uwielbiam!!!!
Pozdrawiam ciepło
Monika
Przepyszne :)
Mniam, niestety nie mam tu (Szkocja) śliwek węgierek ale spróbuje z innymi, a tak a propo's masz Buniu w zanadrzu przepis na tradycyjne leniwe, co by nie były skomplikowane, bo zawsze mam problem z tym, że strrrrasznie się kleją no i z proporcjami rzecz jasna :) Z góry dziękówka i pozdrawiam ;)
Aleksandra - zobacz mój przepis na ,, Kluski leniwe dla wnuków " tu :
http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/11/kluski-leniwe-dla-wnukow.html
Oooo dzieki Buniu, jutro się za nie zabieram:) Pozdrawiam
ja zrobie knedle z pasztetem:)))
Prześlij komentarz