niedziela, 23 września 2012

Jajka faszerowane w panierce parmezanowej


Uwielbiam jajka faszerowane . W każdej odmianie . I na zimno i na ciepło. I w wersji podstawowej ( z koperkiem i obtaczane w bułce tartej ) i te luksusowe .To takie  dyżurne danie imprezowe w mojej Rodzinie . A jak nie ma imprez ? To robimy sobie jaja bez imprezy .


Czas :30 minut

Składniki :
4 jajka
2 łyżki usiekanego koperku
1 łyżka majonezu
sól
pieprz mielony
utarty na drobno parmezan ( zmielone kawałki)
3 łyżki masła
8 vafelków Vafini *

Jajka ugotować na twardo . Ostudzić w zimnej wodzie .


Obrać. Wyjąć jajka do miseczki . 


Jajka rozdrobnić widelcem na miazgę . Dodać koperek, łyżkę parmezanu i majonez . Utrzeć farsz . Doprawić szczyptą soli i pieprzu . 


Nałożyć farsz do wafelków Vafini


Kłaść farszem na parmezan  tak by się panierowały . 


Smażyć na maśle na rumiano . 


Podawać ciepłe natychmiast po usmażeniu bo wafelki miękkną.


Parmezan powinien utworzyć chrupką skorupkę .


* Równie dobrze możemy nakładać farsz w skorupki jajek tak jak robimy normalnie faszerowane jajka .

** żółtka mają wkoło ciemną otoczkę co nie koniecznie powinno tak być - niestety gotowałam jaka wieczorem tak by były przygotowane na rano i bym rano robiła tylko farsz i pewnie mało , że gotowałam jaka za długo to potem jeszcze takie ugotowane leżał . No i rezultatem jest ,, sina obrączka " .Nie lubię tego bo brzydko wygląda ale trudno- czasem tak się zdarza.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ja tez uwielbiam jajka panierowane i do tego parmezan, więc na pewno jest pycha, muszę koniecznie zrobić :) A te wafelki rewelacja, bo najbardziej wkurza mnie przecięcie skorupki w ten sposób, żeby jej maksymalnie nie uszkodzić, no i oczywiście wiem, że potrzebny jest ostry nóż, ale i tak nie zawsze mi to wychodzi. Ciekawe czy tu też takie znajdę bo mieszkam w Szkocji;) Pozdrawiam Alexan123

Unknown pisze...

Alexan123- na pewno coś podobnego znajdziesz w końcu to nawet okrągłe wafelki do lodów mogły by być . Ale przypuszczam ze to miedzynarodowy wymysł.