Robiłam już takie z wieprzowiny
.Bardzo lubię smak przyprawy Gyros . Pewnie nie za wiele ma ona wspólnego z
oryginalną kuchnią grecką .Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma
.
Czas : 30 minut
Składniki :20 dag chudej cielęciny
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka Przyprawy do Gyrosa
Kamis
1 łyżeczka sosu sojowego
2 cebule
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
mąka
Mięso zmielić ( najlepiej na
grubym sitku ). Do masy mięsnej wsypać przyprawę Gyros, dodać jajko i bułkę
tartą . Dobrze wyrobić . Uformować 2 kotlety
i obtoczyć je w mące . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z masłem i
smażyć kotleciki po 3 minuty z każdej strony. Zmniejszyć gaz i dosmażyć pod
przykryciem ( można skropić wodą by szybciej się dodusiły ). Na osobnej
patelence usmażyć na złoto usiekaną w piórka cebulę . Kotleciki podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem ,,
czerwonym na ostro „
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz