Jednogarnkowa odmiana gulaszu
już z ziemniakami w środku . Syte .
Czas : ok 2 godzin
Składniki :1 kg wołowiny gulaszowej
4 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
30 dag pieczarek
2 łyżki masła
oliwa do smażenia
pieprz mielony
papryka mielona słodka
sos sojowy
2 łyżki mąki
8 średniej wielkości
ziemniaków
Wołowinę oczyścić z błon ,
pokroić w średniej grubości kostkę . Podsmażyć na gorącej oliwie na rumiano .
Przełożyć do rondla . cebulę drobno usiekać i wrzucić do wołowiny .Zalać wodą
tak by było jej jakieś 10
centymetrów ponad mięsem . Gotować na średnim ogniu ok.
1 godziny . Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki . Podsmażyć na maśle na
rumiano . Paprykę pokroić w paseczki .Pieczarki i paprykę wrzucić do gulaszu .
Dodać wody jeśli trzeba . Po 30 minutach dołożyć obrane, umyte i pokrojone w
kostkę ziemniaki . Dusić aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą , pieprzem ,
papryką mieloną , sosem sojowym . Zagotować . Z mąki zrobić rumianą zasmażkę i
zagęścić gulasz dodając tyle zasmażki ile będzie trzeba by osiągnąć pożądaną
gęstość . jeszcze raz zagotować i
ostatecznie doprawić do smaku .
Podawać jako danie
jednogarnkowe w miseczkach lub wydrążonych chlebkach . ( Chlebkom trzeba ściąć
wierzchy, wydrążyć tak by nie uszkodzić skórki i zapiec w gorącym piekarniku
przez ok. 15 minut razem z ściętymi
denkami ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz