Potraw z mielonego mięsa jest
tysiące . To jest taka odmienna wersja spaghetti z sosem bolognese .
Czas : 45 minut
Składniki :
25 dag mięsa mielonego ( rodzaj
jaki kto woli )
4 średniej wielkości pieczarki
½ szklanki bułki tartej
1 jajko
pieprz mielony
maggi
olej słonecznikowy
1 łyżka masła
2 płaskie łyżki wody
½ kostki bulionu drobiowego
Knorra
1 mini kostka cebulowa Knorra
1 szklanka słodkiej śmietanki
18%
½ szklanki wody
pokrojona natka pietruszki
2 pełne łyżeczki koncentratu
pomidorowego
oregano
szczypta cukru
makaron Tagliatelle ( grube
wstążki )
Pieczarki pokroić w drobna
kosteczkę i usmażyć na łyżce oleju na rumiano. Dodać do mięsa z bułką tartą ,
jajkiem , 2 łyżkami natki pietruszki .Wyrobić dokładnie masę mięsną . Doprawić
maggi, pieprzem ,mini kostka cebulową
Knorra .Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć je na gorącym
oleju. W czasie smażenia ugotować i odcedzić makaron . Trzymać w cieple ( np. w
nagrzanym piekarniku ). W garnuszku rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Wsypać
mąkę .Zamieszać .Wlać śmietankę , wodę , koncentrat .Ogrzewać Az sos zrobi się
aksamitny. Doprawić oregano, bulionem drobiowym , pieprzem , szczyptą cukru. Do
sosu włożyć kulki mięsne usmażone na
rumiano i dusić 10 minut na małym gazie.
Podawać na makaronie
Tagliatelle iposypane natka pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz