czwartek, 4 października 2012

Kuleczki mięsno- pieczarkowe z sosem pomidorowym


Potraw z mielonego mięsa jest tysiące . To jest taka odmienna wersja spaghetti z sosem bolognese .


Czas : 45 minut

Składniki :

25 dag mięsa mielonego ( rodzaj jaki kto woli )
4 średniej wielkości pieczarki
½ szklanki bułki tartej
1 jajko
pieprz mielony
maggi
olej słonecznikowy
1 łyżka masła
2 płaskie łyżki wody
½ kostki bulionu drobiowego Knorra
1 mini kostka cebulowa Knorra
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
½ szklanki wody
pokrojona natka pietruszki
2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
oregano
szczypta cukru
makaron Tagliatelle ( grube wstążki )


Pieczarki pokroić w drobna kosteczkę i usmażyć na łyżce oleju na rumiano. Dodać do mięsa z bułką tartą , jajkiem , 2 łyżkami natki pietruszki .Wyrobić dokładnie masę mięsną . Doprawić maggi, pieprzem ,mini  kostka cebulową Knorra .Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć je na gorącym oleju. W czasie smażenia ugotować i odcedzić makaron . Trzymać w cieple ( np. w nagrzanym piekarniku ). W garnuszku rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Wsypać mąkę .Zamieszać .Wlać śmietankę , wodę , koncentrat .Ogrzewać Az sos zrobi się aksamitny. Doprawić oregano, bulionem drobiowym , pieprzem , szczyptą cukru. Do sosu włożyć kulki mięsne  usmażone na rumiano i dusić 10 minut na małym gazie.
Podawać na makaronie Tagliatelle iposypane natka pietruszki .

Brak komentarzy: