Szybkie
i bardzo proste danie z makaronu . Wystarczy zrobić sos i ugotować makaron .To
trochę taki ukłon w stronę Mamy , która nie przepada za grubymi makaronami
ugotowanymi al'dente - za to lubi pikantne sosy .Potrawa kaloryczna - ale
przecież nie trzeba jej zjeść dużo i gotować często.
Czas:
30 minut
Składniki:
20
dag makaronu gruba rurka tzw. ,, pióra" inaczej penne rigate
1
mała słodka śmietanka 18% ( 200 ml -szklanka)
2
płaskie łyżki masła
15
dag ostrego sra Cheddar *
2
serki topione ,, trójkąciki" ( Gouda lub inny pikantny)
biały
pieprz
szczypta
szafranu ( 2-3 nitki )
natka
pietruszki
sól
Nastawić
wodę na makaron . Osolić ją i ugotować makaron - tym razem nie al'dente , a normalnie- na miękki makaron.
W
czasie kiedy gotuje się woda na makaron , a potem makaron zrobić sos.
Podgrzewać
śmietankę z masłem tak by się rozpuściło .
Dorzucić 3/4 utartego sera żółtego
Chedar
i serki topione.
Dodać szafran .Podgrzewać mieszając aż sery się
rozpuszczą , a sos zagęści **. Doprawić
sos białym pieprzem , solą .
Odcedzić
makaron.
Włożyć ponownie do garnka w którym się gotował. Zalać sosem .
Wymieszać . Pozostawić na kilka minut przykryte.
Podawać
gorące posypując po wierzchu resztą utartego Chedara ( ser zaczyna się topić
pod wpływem temperatury już na talerzu ) i natką pietruszki ( dla dekoracji
użyłam pokrojonej drobno czerwonej papryki).
Wbrew
wszelkim zaleceniom i klasyce potraw z makaronu to danie jest na końcu jak
posklejana sosem ,, makaronowa klucha" - ale tak ma być - nie jemy tego
usiłując oddzielić pojedyncze rurki tylko krojąc je widelcem pozlepiane jak
lazanię.
*
używam Chedara bo z dostępnych na rynku ostrych żółtych serów ten mi
najbardziej odpowiada ale jak ktoś ma inny ulubiony to może go wybrać- byle ser
był zdecydowanie pikantny.
**
uwaga z temperatura ogrzewania żeby sos się nie zagotował bo potrafi sie
zwarzyć .
1 komentarz:
prosty i fajny przepis:) a ja uwielbiam makarony:)
Prześlij komentarz