,,
Rozmnażanie " piersi z kurczaka .Była sobie pierś z kurczaka trochę za
mała by starczyła na przewidywany obiad . I było sobie trochę mielonego
wieprzowego . Pomieszałam- nafaszerowałam-obsmażyłam - a potem dla wygody
ugotowałam na parze .Może się wydawać , że pokomplikowałam sobie robienie
obiadu - nic bardziej błędnego . To wszystko da się robić na raty a w dodatku
potem podgrzać .
Czas:
1,5 godziny
Składniki:
1
duża pierś z kurczaka ( pojedyncza )
12,5
dag mielonej wieprzowiny ( w miarę tłustej- zmieliłam łopatkę )
1/2
dużej cebuli
1
łyżka majonezu
garść
posiekanej natki pietruszki
3
łyżki majeranku
pieprz
mielony ( czarny ) do smaku
sól
maggi
w płynie do smaku
3
łyżeczki mielonej papryki
olej
z pestek winogron
Przygotować
farsz do rolady. Obrać i pokroić drobno cebulę . Usmażyć ja na złoto na łyżce
oleju.
Dołożyć do mielonego usmażoną cebulę ,szczyptę soli, pokrojoną natkę ,
majeranek, majonez , szczyptę pieprzu i odrobinę maggi w płynie.
Dokładnie
wyrobić . Spróbować i doprawić w miarę potrzeby.
Pierś
z kurczaka jeśli jest bardzo gruba lekko naciąć ( ostrożnie by nie podzieliła
się na kawałki ) i rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa ( przez folię spożywczą
).
Na
płacie mięsa z piersi ułożyć farsz
Na płacie mięsa z piersi ułożyć farsz
i
owinąć rozklepanym mięsem lekko uciskając
i zakrywając wszystkie szczeliny by farsz nie wychodził ( nie wiążemy bo rolada
będzie zawinięta w folię ).
Posolić
i posypać ze wszystkich stron papryką.
Na
patelni rozgrzać olej . Włożyć ostrożnie roladę i obsmażyć na rumiano ze
wszystkich stron .
Zdjąć z patelni. Owinąć dokładnie folią spożywczą . Zakręcić
końcówki.
Ułożyć w garnku do gotowania
na parze ( górna część ) i gotować 40 minut od chwili kiedy w dolnym garnku
zacznie wrzeć woda .( na małym gazie ).
Wyjąć.
Zostawić na chwilę by rolada ,, odpoczęła " i nie kruszyła się przy
krojeniu.
Odwinąć.
Pokroić w grube plastry.*
Podawać polaną stopionym masłem .
* Najlepiej odwijać roladę układając ja w jakimś pojemniku bo pod folią jest trochę smacznego sosu z gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz