Te pierogi mają swoją historię
. U mnie w Rodzinie zawsze podawało się barszcz czerwony z uszkami . A w męża
starszej córki smażone pierogi z kapustą i grzybami popijało się barszczem .
Prawdę mówiąc początkowo nie bardzo to do mnie przemawiało . Ale jak
spróbowałam to pokochałam pierożki . Co prawda zięć robił je z normalnego
ciasta pierogowego a ja z parzonego ale to już szczegół ( te z parzonego są
bardziej kruche ).
Czas : 30 minut
Składniki :
1,5 szklanki mąki + mąka do
posypania
3/4 szklanki wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia
wody do gotowania pierogów
50 łyżeczek kapusty z grzybami
olej z pestek winogron
Odmierzamy mniej więcej 50
łyżeczek gotowej , uduszonej i
doprawionej kapusty z grzybami na gęste sitko i zostawiamy by odciekła ( farsz
nie może być mokry bo pierogi będą się źle kleić ).
Mąkę wsypujemy do miski .
Dodajemy szczyptę soli , 2 łyżki oleju . Zalewamy wrzącą wodą.
Mieszamy łyżką ,
a potem wyrabiamy dokładnie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Posypujemy blat mąką i
rozwałkowujemy ciasto .Wycinamy szklanką krążki .
Na każdy nakładamy porcję (
łyżeczkę) kapusty z grzybami i sklejamy pierożki.
Układamy na wysypanej mąką
tacce.
Na głębokiej patelni
rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i na gorący wkładamy partiami pierożki.
Smażymy na rumiano z obu stron pilnując by się nie przypaliły .
Podajemy na gorąco lub zimno do
czerwonego barszczu czystego lub czystej grzybowej.
1 komentarz:
Hej :)
Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"
https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole
Prześlij komentarz