sobota, 29 grudnia 2012

Smażone wigilijne pierogi z kapustą i grzybami


Te pierogi mają swoją historię . U mnie w Rodzinie zawsze podawało się barszcz czerwony z uszkami . A w męża starszej córki smażone pierogi z kapustą i grzybami popijało się barszczem . Prawdę mówiąc początkowo nie bardzo to do mnie przemawiało . Ale jak spróbowałam to pokochałam pierożki . Co prawda zięć robił je z normalnego ciasta pierogowego a ja z parzonego ale to już szczegół ( te z parzonego są bardziej kruche ).



Czas : 30 minut

Składniki :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania
3/4 szklanki wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
50 łyżeczek kapusty z grzybami 
olej z pestek winogron

Odmierzamy mniej więcej 50 łyżeczek  gotowej , uduszonej i doprawionej kapusty z grzybami na gęste sitko i zostawiamy by odciekła ( farsz nie może być mokry bo pierogi będą się źle kleić ).


Mąkę wsypujemy do miski . Dodajemy szczyptę soli , 2 łyżki oleju . Zalewamy wrzącą wodą.


Mieszamy łyżką , a potem wyrabiamy dokładnie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.


Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto .Wycinamy szklanką krążki .

Na każdy nakładamy porcję ( łyżeczkę) kapusty z grzybami i sklejamy pierożki. 


Układamy na wysypanej mąką tacce.


Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i na gorący wkładamy partiami pierożki. Smażymy na rumiano z obu stron pilnując by się nie przypaliły .


Podajemy na gorąco lub zimno do czerwonego barszczu czystego lub czystej grzybowej.

1 komentarz:

Tradycyjna Kuchnia pisze...

Hej :)

Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole