Aromatyczna słodkawo –pikantna
delikatna cielęcina .
Czas : 1,5 godziny + 12 godzin
macerowanie mięsa
Składniki :
1 mała marchewka
4 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
2 łyżki smalcu
1 łyżka masła
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki ostrej musztardy (
sarebska )
1 płaska łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy do zup i
sosów maggi
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
2 duże cebule
4 szklanki wody
Zrobić pastę z miodu ,
musztardy, soli , pieprzu , maggi .Obrać marchewkę . W mięsie zrobić ,, kieszeń
„ i natrzeć ją od środka częścią pasty
przyprawowej. Włożyć w ,, kieszeń „
natkę pietruszki a obok marchewkę w całości . Spiąć wyloty ,, kieszeni „
wykałaczkami . Natrzeć mięso z wierzchu dokładnie resztą pasty przyprawowej .
Ułożyć w zamkniętym pojemniku i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin ( do 24
godzin ) .
Na patelni rozgrzać smalec i
masło i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron mięso . Włożyć mięso ( razem z
tłuszczem ze smażenia ) do garnka takiej
wielkości by zajmowało dno prawie w
całości a nad mięsem było tyle luzu ile miejsca w garnku zajmuje mięso .
Dodać do garnka pokrojoną
drobno cebulę , ziele angielskie , liście laurowe i jałowiec .
Na patelnię od smażenia wlać 1
szklankę wody i zagotować mieszając drewnianą łyżką tak by cały smak ze
smażenia przeszedł do wody . Wlać do garnka . Dolać resztę wody .
Doprowadzić do wrzenia .
Zmniejszyć gaz i dusić przy lekko uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny tak by
mięso było bardzo miękkie , a sos odparował do objętości 1 szklanki .
Wyjąć mięso .Zostawić pod
przykryciem na 10 minut by łatwiej się kroiło . Pokroić w plastry ( 4 sztuki )
.Sos doprawić do smaku . Można przetrzeć przez sito .Można zaprawić odrobiną
mąki i słodką śmietanką – ale to już wg własnego smaku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz