To, że sos tatarski na wszystkie Święta i imprezy musi
być to pewnik- pytanie tylko który . Robię z pieczarek, z szlachetnych grzybków
marynowanych, z marynowanym patisonem , z kaparami . Robię też doprawiany
miodem zamiast cukru. Gorąco wszystkim tą wersje polecam.
Czas : 30 minut
Składniki :
1
słoiczek gęstego majonezu ( 400 ml )
1 duża kwaśna śmietana 18 % ( 400 ml )
słoik
400 ml marynowanych podgrzybków (
maślaków , prawdziwków )
słoik
400 ml korniszonów
3
łyżeczki musztardy
1,5
pełnej łyżeczki miodu
pieprz mielony do smaku
3
łyżeczki ciepłej wody
Miód
rozpuścić w ciepłej wodzie - ostudzić.
Odcedzić z zalewy grzybki ( gdyby zalewa
była ,,śluzowata " - przepłukać zimną przegotowaną wodą ). Odcedzić
korniszony .
Pokroić grzyby i korniszony w bardzo drobną kosteczkę .
Objętościowo powinno być ich tyle co śmietany i majonezu
razem. Wymieszać majonez , śmietanę i musztardę .
Dołożyć do majonezu ze
śmietaną grzyby i korniszony . Dobrze wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem i miodem.
Niby
składniki są takie same - tylko
zamiennie za cukier jest miód . A smak lekko się różni . Pasuje mi do
pasztetów które robię ( są mocno doprawione gałka muszkatołową - a miód z gałką
się uzupełniają ).
2 komentarze:
Sory ale to coś powinno nosić inną nazwę. To nie jest sos tatarski.... Pozdrawiam.
A to niby czemu ? Sos tatarski to zawsze był majonez , śmietana , grzyby marynowane i korniszony - w modyfikacjach są jeszcze kapary , marynowane cebulki + sól , pieprz , cukier ( miód) , musztarda .
Może wyjaśnisz co Ty znasz pod nazwą sos tatarski ?
Prześlij komentarz