Doskonały dodatek do II Dań. Może też
stanowić samodzielne danie np. ze zsiadłym mlekiem . Jednak najbardziej pasuje
mi do roladek, zrazów czy bitek .
Czas : 45 minut
Składniki:
20 dag kaszy jęczmiennej drobnej (
tzw. wiejska)
2 cebule
garść grzybów suszonych
3 pieczarki
4 łyżki oleju z pestek winogron
3 łyżki masła
4 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz mielony
3 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
1 szklanka wrzątku
Grzyby suszone zalać 1 szklanka
wrzątku i zostawić na 15 minut.
Przelać wraz z wodą w której się gotowały do
garnka - dolać bulion i ugotować do miękkości.
Wyłowić grzyby
i pokroić drobno
( lub zmielić ).
Do wywaru z gotowania grzybów i
warzywnego wrzucić kaszę i gotować przez
20 minut. Odcedzić.
Cebule obrać i drobno pokroić.
Zeszklić na 2 łyżkach oleju.
Dorzucić pokrojone drobno pieczarki i dolać
pozostały olej. Usmażyć na rumiano.
Dołożyć masło , kaszę i natkę
pietruszki. Wymieszać.
Dodać odsączoną kaszę , suszone
grzyby pokrojone lub zmielone - wymieszać dokładnie i smażyć kilka minut mieszając .
Doprawić do smaku pieprzem i solą .
Do tak przygotowanej kaszy nie
potrzeba już sosu .
3 komentarze:
Wszystko co grzybowe biore w ciemno :) jeszcze do tego kasza, choc u mnie pewnie bardziej gryczana :)
Przyznam, że dodawanie oleju z pestek winogron (typowo śródziemnomorskiego oleju) do tak polskiego dania trochę mnie dziwi - mamy nasz rodowity olej rzepakowy - nasze płynne złoto, bogate w witaminy i kwasy omega-3, a jest tak niedoceniany w polskiej kuchni...
kolakao -- nie da rady- nie lubię oleju rzepakowego nawet najlepszego gatunkowo . Tak już dziwnie mam , że oliwy z oliwek też nie toleruję. W zasadzie z tych do codziennego użytku tylko z pestek winogron albo słonecznikowy .Do orientalnych ryżowy .Do doprawiania orzechowy, truflowy ,sezamowy.
To kwestia lubię lub nie - gustu nie zmienię .
Prześlij komentarz