Zupka
z odzysku. Miałam w planie obgotowanie kiełbasy
białej surowej tak by była na zimno na kolację ( z ćwikłą ). Ponieważ
miałam kupione 2 kiełbaski ( a na
kolację było by nam 2 za dużo ) -wpadłam na pomysł by zrobić kilka dań na raz .
Zaplanowałam ziemniaki faszerowane białą kiełbasą , z wydrążonych z ziemniaków
kawałków zrobię zupę na wywarze z obgotowanej kiełbasy , a kiełbasa wyjęta z
zupy będzie na kolację .
Czas:
30 minut
Składniki:
1 biała kiełbasa surowa
1
średni ziemniak ( tu użyłam połowę kawałków wydrążonych z 5 ziemniakówprzygotowanych do faszerowania )
kawałek
pora ( tak z 8-10 cm średnio grubego)
listek
laurowy
1/3
szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2
łyżki prażonej cebulki
szczypta
soli
pieprz
mielony
majeranek
maggi
w płynie
1
szklanka wody
Obrany
, umyty ziemniak pokroić drobno. Wsypać do garnka . Dołożyć białą kiełbasę ,
por i listek laurowy , szczyptę soli. Zalać wodą i gotować na małym gazie 20
minut.
Wyjąć kiełbasę ( zostawić by ostygła - będzie na kolację z ćwikłą ) i
listek laurowy.
Wsypać pół łyżeczki majeranku i prażoną cebulkę . Zagotować.
Zmiksować
zupę . Dolać śmietankę . Doprawić do smaku pieprzem i maggi. Podawać posypana
szczyptą majeranku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz