Uwielbiam faszerowane
ziemniaki. Jak już pewnie zauważyliście mam już kilka wersji tego dania .
Podstawowa to faszerowane grzybami . Na bazie tego przepisu robię danie z tego
co akurat mam pod ręką - mięso , papryka i kurki , warzywa . Wszystkie są
smaczne . Dziś padło na białą kiełbasę bo i tak miałam obgotowywać białą
kiełbaskę do jedzenia na zimno na kolację. Połączyłam jedno gotowanie z drugim
( a z tego wyszło trzecie ) żeby nie marnować czasu.
Czas : 1 godzina
Składniki :
5-6 średnich ziemniaków
1 biała kiełbasa surowa
3 średnia cebulki szalotki ( lub zwykłe cebulki )
1/3 szklanki słodkiej
śmietanki 18 %
1 łyżka masła
3 łyżki oleju z pestek winogron
przyprawa do zup i sosów ( Maggi w płynie)
sól
pieprz mielony
majeranek
1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego ( może być
z kostki)
Biała kiełbasę wycisnąć z flaka do miseczki , dodać 2
łyżki wody , łyżkę oleju , szczyptę majeranku i mielonego pieprzu).Masę
kiełbasianą dobrze wyrobić.
Ziemniaki obrać . Umyć . Wydrążyć łyżeczką
( to co wydrążymy odłożyć -
przyda się do sosu z zupy ) środki tak
by powstały ,, łódeczki".
W puste miejsca włożyć farsz .
Szalotki pokroić w drobną kostkę.
W garnku o grubym dnie ( ja użyłam patelni Delimano Dry
Cooker ) podgrzać resztę oleju i zeszklić na nim szalotki.
Dorzucić połowę
wydrążonych z ziemniaków kawałków i chwilę smażyć .Wrzucić listek laurowy.
Ułożyć faszerowane ziemniaki
Podlać bulionem warzywnym i dusić na małym gazie 30 minut.
Płyn powinien
odparować o połowę. Dodać masło.
Dolać śmietankę . Dusić jeszcze 5 minut.
Doprawić sos maggi .
* Połowę wydrążonych kawałków
ziemniaków ugotowałam na wywarze z obgotowywania drugiej białej kiełbasy ( w
szklance wody) -razem z kawałkiem pora i listkiem laurowym. Kiełbasę po wyjęciu
ostudziłam i zostawiłam na kolację , a zupę zmiksowałam dodając śmietanki
.Doprawiłam i podałam do popicia ( Krem ziemniaczany na białej kiełbasie )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz