Nie
często robię zupy na rumianych wywarach mięsnych. A kiedyś było to tak
popularny i lubiany sposób gotowania zup. Po świątecznych potrawach zachciało
się nam zupy - najlepiej pomidorówki. Kiedy usiłowałam ,, wydusić" z Mamy
deklarację która to ma być pomidorówka usłyszałam , że dobra :) . Pierwszą
paczuszką mięsa z tych zamrożonych na
zupę jaką wyciągnęłam były żeberka . Mówi się trudno - będzie pomidorówka na
żeberkach i to w starym stylu tzn. na opiekanym mięsem i warzywach.
Czas
: 2,5 godziny
Składniki
:
0,60
kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
2
duże marchewki
1
pietruszka
1/4
selera
1
cebula
1/2
białej części pora
3
ziela angielskie
6
ziaren czarnego pieprzu
2
liście laurowe
1
suszony grzybek
cukier
do smaku
4
czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
6
szklanek wody
sól
maggi
w płynie
natka
pietruszki do posypania
Umyte
żeberka pokroić na kawałki.
Osuszyć. Oczyścić , umyć i osuszyć warzywa.
Rozgrzać
dużą patelnię . Na gorącą patelnię bez
tłuszczu kłaść kawałki mięsa i warzywa. Dorzucić przyprawy( ziele angielskie,
liść laurowy, pieprz ) -smażyć przewracając aż się zrumienią .
Przełożyć
do garnka . Zalać wodą . Dodać 1/4 łyżeczki soli i gotować przy uchylonej
pokrywce ok. 2 godziny.
Wyjąć żeberka i warzywa.
Bulion przecedzić
W
bulionie rozprowadzić koncentrat pomidorowy. Doprawić maggi, cukrem i szczyptą
soli.
Podawać
z makaronem lub ryżem. Można zaprawić słodką śmietaną , posypać natką
pietruszki. Z żeberek wyluzować kości . Można je pokroić i podać w zupie a
można podać po zupie z musztardą( chrzanem, ćwikłą ) z pieczywem - lub nawet
jako typowe II Danie z ziemniakami w sosie - tak jak lubimy.
2 komentarze:
doskonały przepis! zupa wyszła wspaniała, mimo że mam prawie żadne doświadczenie w gotowaniu. zdjęcia dużo pomogły.
pozdrawiam i dziękuję :)
Bardzo się cieszę , że przepis się przydał - a zupka wśród Rodziny zdobyła uznanie.
Prześlij komentarz