Delikatne
indycze mięsko podane z puree z marchewki to doskonała alternatywa dla
wieprzowej golonki .
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
2
średnie indycze golonki
4
duże marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera
1/3 pora
1
liść laurowy
2
ziela angielskie
1
łyżka masła
sól
pieprz
kolorowy grubo mielony
maggi
1
litr wody
Golonki
, ziele angielskie , liść laurowy , pietruszkę , por , seler włożyć do garnka i
zalać wodą . Osolić ( ok 1/3 łyżeczki ) .Gotować godzinę . Dołożyć marchewki i
gotować dalej jeszcze pół godziny . Wyjąć marchewki .
W małym garnuszku
roztopić masło , wrzucić połamane na kawałki marchewki i zamieszać .Utłuc
tłuczkiem do ziemniaków na kremowe puree . Doprawić pieprzem .Chwilę ogrzewać
mieszając by odparowało.
Golonki
wyjąć z wywaru i usunąć z nich skórę .
Golonki
układać na warstwie puree marchewkowego .Do tego ziemniaki z wody i prosty sos
jogurtowo - ziołowy ( z natką pietruszki , bazylią ,czosnkiem ).
Posypać grubo
mielonym kolorowym pieprzem .
Ja
dodatkowo podaję do popicia doprawiony bulion z gotowania golonej ( można
również włożyć do gotowania dodatkowy kawałek indyka lub kurczaka i zrobić
potem galaretki lub na wywarze ugotować zupę ).
W
tym wypadku marchew dodaję później niż resztę warzyw bo zależy mi na tym by nie
była wygotowana ale nabrała smaku bulionu ( normalnie do wywaru daję warzywa na
początku gotowania by oddały cały smak wywarowi ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz