poniedziałek, 18 lutego 2013

Italia kusi a Orient nęci


Już Marco Polo łączył kuchnię włoską z chińską .A co by było gdyby suszone pomidory skusiły sos sojowy ?



Czas : 1 godzina

Składniki :

2 udka z kurczaka
10 dag ryżu
1/4 szklanki oleju od suszonych pomidorów
1 łyżka masła
1/3 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oleju ( miękkich )
grubo mielony pieprz kolorowy
2 płaskie łyżeczki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy ,,Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem "
3 szklanki bulionu drobiowego
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Zmieszać olej z pomidorami, sosem sojowym i ok 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu  i polać marynatą udka .
Wetrzeć marynatę i zostawić mięso w marynacie na godzinę .
Wyjąć udka i obetrzeć z marynaty.
Marynatę przecedzić tak by olej było osobno a pomidory osobno.
Wlać do garnka z grubym dnem 3 łyżki oleju i obsmażyć na nim udka na rumiano z obu stron .
Wyjąć udka  z garnka i odłożyć .
Dodać resztę oleju, masło  , pomidory z marynaty , natkę  - chwile obsmażać mieszając .
Dosypać ryż i podsmażać aż zrobi sie szklisty ( ok 2 minut ) .
Zalać bulionem , przełożyć obsmażone udka, wsypać przyprawę ,,Suszone pomidory " i dusić na bardzo małym gazie aż ryż wchłonie płyn a udka się uduszą do miękkości .


Jeśli nie mamy przyprawy ,, Suszone pomidory " możemy dać szczyptę czosnku, bazylii i dodać więcej suszonych pomidorów.


To takie proste - jednogarnkowe danie . Aromatyczne . Utwierdzam się w swoim zachwycie nad sosem sojowym- fantastycznie łączy sie ze wszystkimi smakami uwypuklając je .


Nie dziwię się , że kraje Orientu na nim bazują .



Brak komentarzy: