Trochę inne podejście do kiełbasy
duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute
garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale kapusta
jest duszona w białym winie a nawet w niektórych regionach w szampanie .
Ponieważ nie przewidywałam,, bąbelków " - zmodyfikowałam po swojemu
tworząc bardziej codzienną potrawę.
Składniki:
1/2 kg kiszonej kapusty
1 marchew
1/2 dużego jabłka
2 lekko podsuszane cienkie kiełbasy
1 duża czerwona cebula
1 szalotka
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
nierafinowanego ( Dark Muscovado)
4 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka kminku ziarnistego
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 liść laurowy
2 szklanki wody ( wywaru warzywnego)
W garnku o grubym dnie ( dość
szerokim) rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w pół piórka cebulę i szalotkę .
Smażyć do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie odcisnąć ( jeśli trzeba
przedtem lekko wypłukać ) kapustę .
Obrać marchew i jabłko ( umyć ) i utrzeć do kapusty.
Do cebuli dodać przyprawy: kminek, pieprz
ziarnisty, liść laurowy, cukier trzcinowy. Zamieszać i chwilę smażyć.
Do garnka z cebulą włożyć kapustę z
marchewka i jabłkiem. Wymieszać i smażyć mieszając na małym gazie ok. 10 minut
. Dodać pokrojone w 2-3 cm kawałki kiełbasy. Wmieszać je w kapustę.
Zalać wodą ( wywarem) i dusić na
średnim gazie pod przykryciem.
Odkryć i odparować płyn do wymaganej
gęstości. Doprawić do smaku.
Podawać z pieczywem posypując natką
pietruszki.
1 komentarz:
Dzięki za ten wpis!
Prześlij komentarz