Propozycja dla ,,
leniwych" . Zamiast robić stos małych knedli - przygotowujemy jeden , a
potem kroimy na porcje ( plastry).
Tak mi sie spodobało gotowanie
w folii spożywczej , że w zasadzie większość kluch tak robię. Nie rozpadną się
, soki nie wygotują , no i co by tu nie mówić 1/10 roboty.
Czas : 1 godzina
Składniki :
50 dag tłustego białego sera
2 jajka
1-1,5 szklanki mąki ( zależy od wilgotności sera )
cukier waniliowy ( lub aromat
waniliowy-sporo)
szczypta soli
0,5 kg truskawek
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta z 1 klementynki
½ kostki masła
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru brązowego
trzcinowego nie rafinowanego
W malakserze zmielić ser. Dodać jajka, szczyptę soli,
cukier waniliowy, otarte skórki cytrynową i z klementynki , mąkę.
Wymieszać
dokładnie ( mąkę dodawać stopniowo , najpierw szklankę a potem po łyżce bo
zależnie od wilgotności sera zużyjemy całość lub czasem wystarczy szklanka i
kilka łyżek )
Truskawki umyć , usunąć szypułki . Pokroić drobno.
Masę na knedel wyłożyć na folię spożywczą . Posypać
połową truskawek wciskając ją w ciasto.
Zwinąć za pomocą folii w rulon .
Zawinąć knedel w folię .
Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 45 minut
na małym gazie ( sprawdzamy za pomocą patyczka do ciasta wbijając przez folię
na środku knedla - jak jest suchy to knedel jest ugotowany.*
W czasie kiedy knedel sie gotuje rozpuścić na patelni
masło .Wsypać na nie bułkę tartą i cukier trzcinowy . Zamieszać.
Ugotowany knedel wyjąć i odwinąć z folii.
Pokroić w grube plastry.
Podawać polany masłem z bułką i cukrem posypany
pokrojonymi truskawkami.
Osobno podać kwaśną gęstą śmietanę.
* można skrócić czas gotowania robiąc zamiast 1 dużego 2
- 4 mniejszych knedli.
** po pokrojeniu wyszło 8 plastrów ( 6 grubych i 2 ,,
piętki")
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz