niedziela, 24 lutego 2013

Knedel z truskawkami gotowany na parze


Propozycja dla ,, leniwych" . Zamiast robić stos małych knedli - przygotowujemy jeden , a potem kroimy na porcje ( plastry).
Tak mi sie spodobało gotowanie w folii spożywczej , że w zasadzie większość kluch tak robię. Nie rozpadną się , soki nie wygotują , no i co by tu nie mówić 1/10 roboty.




Czas : 1 godzina

Składniki :

50 dag tłustego białego sera
2 jajka
1-1,5 szklanki  mąki ( zależy od wilgotności sera )
cukier waniliowy ( lub aromat waniliowy-sporo)
szczypta soli
0,5 kg truskawek
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta z 1 klementynki
½ kostki  masła
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru brązowego trzcinowego nie rafinowanego

W malakserze zmielić ser. Dodać jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy, otarte skórki cytrynową i z klementynki , mąkę. 

Wymieszać dokładnie ( mąkę dodawać stopniowo , najpierw szklankę a potem po łyżce bo zależnie od wilgotności sera zużyjemy całość lub czasem wystarczy szklanka i kilka łyżek )


Truskawki umyć , usunąć szypułki . Pokroić drobno.
Masę na knedel wyłożyć na folię spożywczą . Posypać połową truskawek wciskając ją w ciasto.



Zwinąć za pomocą folii w rulon . Zawinąć knedel w folię .

Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 45 minut na małym gazie ( sprawdzamy za pomocą patyczka do ciasta wbijając przez folię na środku knedla - jak jest suchy to knedel jest ugotowany.*
W czasie kiedy knedel sie gotuje rozpuścić na patelni masło .Wsypać na nie bułkę tartą i cukier trzcinowy . Zamieszać.

Ugotowany knedel wyjąć i odwinąć z folii. 


Pokroić w grube plastry.
Podawać polany masłem z bułką i cukrem posypany pokrojonymi truskawkami.
Osobno podać kwaśną gęstą śmietanę.


* można skrócić czas gotowania robiąc zamiast 1 dużego 2 - 4 mniejszych knedli.
** po pokrojeniu wyszło 8 plastrów ( 6 grubych i 2 ,, piętki")

Brak komentarzy: