Czasem przy przygotowywaniu
faszerowanych warzyw lub gołąbków zostaje mi trochę farszu który się nie dał upchnąć w warzywa. Mrożę
też kawałki papryk i pomidorów które mi
zostają by nie zepsuły się .Robię potem leczo , zupę pomidorowa lub klopsiki z
farszu .A że miałyśmy ochotę na zupę pomidorową postanowiłam zrobić taką
pomidorową -śmieciuszkę wykorzystując wszystko co mam.
Czas: 1 godzina
Składniki:
1 duża czerwona cebula
1/2 białej części pora
2 czerwone małe papryki ( mogą być połamane , lub po prostu
kawałki - świeżej lub mrożonej )
3 pomidory
1/2 szklanki farszu do papryk lub
gołąbków ( mielone mięso z ryżem , cebulką i przyprawami - zamrożone )
5
dag koncentratu pomidorowego 30 %
cukier do smaku
1 listek laurowy
5-6 ziaren czarnego pieprzu
sól
2 łyżki oleju z pestek winogron
papryka mielona do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
3 szklanki bulionu warzywnego lub
drobiowego
Obrać i pokroić cebulę . Zeszklić na
oleju.
Przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojonego w cienkie pół plasterki pora.
Papryki ( pozbawione gniazd
nasiennych) pokroić w paseczki.
Pomidory obrane ze skórki pokroić w
ósemki lub grubą kostkę.
Dołożyć do garnka pomidory i paprykę.
Rozmrożony farsz mięsno -ryżowy rozdrobnić i też dodać do garnka.
Zalać bulionem.
Wrzucić pieprz ziarnisty, liść laurowy , szczyptę soli , pieprzu mielonego i
papryki mielonej .
Gotować na małym gazie 45 minut.
Rozrobić koncentrat z kilkoma łyżkami
gorącej zupy i wlać do garnka.
Zagotować. Doprawić do smaku cukrem i resztą
przypraw.
Podawać posypana natką pietruszki.
Zupa jest gęsta, syta , aromatyczna .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz