poniedziałek, 11 lutego 2013

Ogórkowa krem z grzankami

Zupełnie nie wiem jak to się stało , że wstawiłam zupkę w lipcu ubiegłego roku na forum a przepisu nie . Szkoda mi przepisu więc objadając się wczorajszymi gołąbkami przypominam ją .

Kremowa wersja delikatnej zupki ogórkowej na bazie ziemniaczanego wywaru.




Czas : 1 godzina

Składniki :
1 pierś z kurczaka ( podwójna ok 30 dag )
6 średnich ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
1/2 szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
8 kromek chleba tostowego
olej do smażenia grzanek
6 szklanek wody
przyprawa do zup do doprawienia

Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę .Włożyć do garnka razem z mięsem . Zalać wodą .Gotować 50 minut. Wyjąć łyżką cedzakową mięso i ziemniaki. Zmiksować mięso i ziemniaki na papkę i włożyć z powrotem do zupy.
Ogórki utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim ogórki zmieszane z koprem ( trochę kopru pozostawić do dekoracji ).Dodać do zupy. Zaprawić śmietanką .Doprawić do smaku.
Chleb tostowy pokroić w kostkę i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podawać zupę w miseczkach posypaną koprem, podając osobno grzanki .

3 komentarze:

Olka pisze...

Ogórkowej w wersji krem jeszcze nigdy nie spotkałam :) Ciekawy pomysł.

Zielaczek pisze...

Takiej ogórkowej jeszcze nie jadłam :)

Karolinawkuchni pisze...

Brzmi pysznie :) Chyba wypróbuję jutro :)