Kremowa wersja delikatnej zupki ogórkowej na bazie ziemniaczanego wywaru.
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
1
pierś z kurczaka ( podwójna ok 30 dag )
6
średnich ziemniaków
5
średnich ogórków kiszonych
1/2
szklanki pokrojonego koperku
2
łyżki masła
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
8
kromek chleba tostowego
olej
do smażenia grzanek
6
szklanek wody
przyprawa
do zup do doprawienia
Obrane
i umyte ziemniaki pokroić w kostkę .Włożyć do garnka razem z mięsem . Zalać
wodą .Gotować 50 minut. Wyjąć łyżką cedzakową mięso i ziemniaki. Zmiksować
mięso i ziemniaki na papkę i włożyć z powrotem do zupy.
Ogórki
utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Na patelni rozgrzać masło i
podsmażyć na nim ogórki zmieszane z koprem ( trochę kopru pozostawić do
dekoracji ).Dodać do zupy. Zaprawić śmietanką .Doprawić do smaku.
Chleb
tostowy pokroić w kostkę i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podawać
zupę w miseczkach posypaną koprem, podając osobno grzanki .
3 komentarze:
Ogórkowej w wersji krem jeszcze nigdy nie spotkałam :) Ciekawy pomysł.
Takiej ogórkowej jeszcze nie jadłam :)
Brzmi pysznie :) Chyba wypróbuję jutro :)
Prześlij komentarz